
Ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi çalışanların eylemlerini bazen açık olarak, bazen kınamayarak, örtülü olarak destekliyor. İktidar yandaşı gazetelerde grevleri söndürmek için haber yapma yarışındalar. Daily Telegraph’da cımbız ile OECD raporundan bazı verileri çekmiş ve şu mesajı vermiş: “Bakın öğretmenlerimiz ne de güzel maaşlar alıyorlar, üstelik saat olarak da pek de çalışmıyorlar.” Yayınlanan grafiklerde İngiliz öğretmenler gerçekten saat olarak hayli az çalışıyor gibi gösterilmiş. Aldıkları maaş ise en yüksek yedinci maaş seviyesi görünüyor. Bakalım bu cımbızla çekilmiş veriler, eğitim sektöründeki emekçilerin eylemlerini ne ölçüde sönümlendirebilecek.
Raporda gözümüze Türkiye’nin yeri de çarpıyor. Öğretmen çalışma saatlerinde yıllık 1576 saat ile OECD ortalamasına yakınız. Öğretmenlerini yıl boyunca en çok çalıştıran ülkeler sırasıyla 1866, 1795, 1767 saat ile İsviçre, Almanya ve İsveç.
Öğretmen gelirlerine bakalım, dolar bazında sıralama yapılmış. Türkiye 34.000 dolar yıllık ücret ile bazı Avrupa ülkelerinden fazla ödeme yapıyor. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya’dan daha çok maaş ödüyor görünüyoruz. İsrail’den de daha çok maaş ödüyormuşuz. Ancak OECD’nin ortalamasının altındayız. Elbette bu tür karşılaştırmaları dolar bazında yapmak sağlıklı sonuç vermez, alım gücü bazında yapmak çok daha sağlıklı sonuç verir ve bu bazda muhtemelen Türkiye çok daha üst sıralara çıkacaktır. Elbette öğretmenlerimize ne kadar ücret versek de fazlasıyla hak ediyorlar, malum meslek hayli özveri isteyen bir meslek. Diğer taraftan eğitim konusunda daha almamız gereken hayli yol var ve problemin esas sebebinin öğretmen maaşları olmadığı da az çok istatistiklerden belli. Cımbızla çekilen veriler bir tarafa, raporun tümüne bakarsak, eğitimin topluma yaygınlaştırılmasında son 20 yılda hayli ilerleme sağladığımız görülüyor ancak eğitim ile ilgili çoğu istatistikte Türkiye hala OECD ortalamasının altında ve bazı alanlarda maalesef hayli altında görünüyor.
Raporu iyi bir analiz etmekte fayda var: https://www.oecd-ilibrary.org/education/education-at-a-glance-2022_3197152b-en
Konu hakkında diğer bir tespit ise 2023 yılının 30 gününü doldurduk ve OECD 2022 yılı için tüm OECD ülkelerini kapsayan detaylı bir rapor yayınlanmış, (rapor 2022 içinde yayınlanmış). Türkiye’deki kamu kurumları acaba 2022 faaliyet raporlarını veya istatistiklerini ne kadar zamanda yayınlayabilecekler? TCDD’den tutun TPAO’ya, MTA’dan DHMİ’ye kadar tüm kamu kurumlarımızın verileri toparlayıp, anlamlandırıp yayınlamasının makul süresi ne olmalı? Misal TPAO web sitesine bakalım, son finansal raporlar 2018 için yayınlamış, son yıllık rapor 2020 için yayınlanmış. Kamu kurumlarımızın, kamuoyuna faaliyetlerini aktarma işini daha ciddiye almaları gerekir. Şahsi görüşüm 2 ay makuldür, şubat sonunda 2022 verilerinin paylaşılması beklenmelidir. Zaman geçtikçe verilerin politika yönlendirmedeki değeri azalmaktadır.
Aydinlik
Türkiyede öğretmen maaşı yıllık 34 bin dolarsa benim geri kalan 22 bin doları kim alıyor. Aylık maaş ek dersle 1000 dolar yapıyor o da daha yeni zam sayesinde. Geçen yıl ek dersle 650 dolar ediyordu. Brüt net farkı desen onunla da imkansız. Brüt bile en fazla 17 bin dolar yapar yıllık.
Yalanlarınıza ancak kendiniz inanın. Yazıklar olsun ya. Ben 95 te göreve başladım. 98de evlendim. 98 maaşım 170 milyon idi. Küçük altın ise 5milyon, dolar 37bin idi.
Yani 34k.altın= şu anda =34×1900=64.600 TL.
Yani 4594$ = şu anda=4594×19=87.000TL.
ŞU anda Şubat maaşım 18.650 TL.
SİZLER NE ANLATIYORSUNUZ
34 000$ turkiye’ de yılık öğretmen maaşı???
Siz rüya mı görüyorsunuz
Bu ne palavra
Ne saçma bir haber, başlığına bakıyorsun başka içeriğine bakıyorsun başka şey yazıyor. Türkiye’de öğretmenlerin yıllık geliri nasıl 34.000 dolar oluyor. Bu ortalama 50.000 TL. Maaş demek. Güya OECD raporu imiş, tümden yalan. Yayınlayan sitede “Öğretmenlericin.com” Ülkenin IQ sü düştüğü için buna inanan da çok olur. Kim bilir kaç öğretmen bu haberi okuyup ben ne kadar zenginim, gelirim Avrupadaki öğretmenlerden fazla diyerek mutlu olacaktır. Baş öğretmenlik sınavı soru ve sonuçlarına bakarsanız
Nasıl bir hesap yapılmış. Biz rüyamızda görmedik böyle bir para
Ya bu hesabı yapanlar metematik bilmiyor mu? Aylık gelirimiz 53 bin Tl olmalı ki yıllık 34 bin dolar almış olalım. Böyle yalan haber yapmayın bari.
34000 doları 18,80 tl ile çarp. 600000 in üzerinde bir rakam onuda 12 aya böl 53200 den daha fazla bir rakam eder.. Haberi yazan çokbilmiş hangi öğretmen 53000 den fazla maaş alıyor.. Adam gibi haber yapın. Millette sanıyor ki biz bu kadar maaş alıyoruz….
Öğretmenlik sakız olmuş artık,konuşmaya,kafa yormaya değmez.
toplum pratikte öğretmeni çocuk bakıcısı olarak görmektedir. Bütün dünyada da aşağı yukarı böyledir. İnsan niteliğine değer veren şahıslar çocukları için özel öğretmenler arayabilirler. Fakat toplum kendi karnı doymadan öğretmeni doyurmaz. Öğretmen son aşamadır.
Türkiye nin neresinde yıllık 34000 dolar maaş ödeniyor? Hangi kafayla yazıyorsunuz bunları Allah aşkına?
Malesef ebs nin aciklamasi
Türkiye’de medyanın hali bu işte!!! Sahtekarlık, yalakalık, yalan haber!!!!
Koş Sevim koş 3000 dolar olmuş maaşımız
Haberi yazan biz öğretmenlerden özür dileyecek mi? Haber sayfasının sahibi özür dileyecek mi? Siz ogtermenler için demişsiniz, hadi bakalım bir özür dileyin ogretmenlerden, herkes gibi haber yaptığınız için özür dileyin bence
Yalan haberlere devam ederseniz sizi mahkemeye verecegiz sendikalar olmadan bireysel olarak hemde özür yazısı yayınlayın bir hafta boyunca her gün
Mahkemeye vermek lazım bu siteyi
Ne olacaktı ki mahkemeye veren bile yok suç duyurusunda bulunun bari
Doların 6 lira olduğu zamana göre hesap yapılmış sanırım…
Yalandan kim ölmüş! Bu hesaba göre ogretmen Turkiye’de öğretmenler aylık 2833 dolar, yaklasik 56- 57 bin yl aylik maaş alıyor. Bar mı çevrenizde bu maaşı alan? Nasıl ciddiyetsiz ve aptal yerine koymaya devam eden bir düzenbazlık! Siz de gazetecisiniz degil mi? Ya siz gazeteciler kac bin dolar aliyorsunuz, müreffeh ülkemin dürüst gazetecileri?
Sagp milli gelirine gore hesaplanmis bir durum.yani almanyada bir sepet olusturdugunda sepetin fiyati 100 euro olsun turkiyedeki ayni sepet 600 lira yani 600 lira = 100 euro oluyor kur 20 lira olsada alim gucune bakiyor.ben rusyada calisiyorum ve ruydaki bir sepet ile turkiyedeki bir sepet hemen hemen ayni yani turkiyede 1000 liraya alinan bir sepet rusyada 3750 rupleye aliniyor kurda 1lira 3.75 ruple turkiye ve rusya alim gucu ayni.
34000 dolar yıllık geliri hangi öğretmenin var bu yalan a haberde bile yok kendinizi aştınız.
Ben 36 yıllık öğretmenim. Ocak 2023 ten bu yana başögretmenim. Aldığım maaş 20500 tl. Ek dersi yazıyorum. Çünkü bütün öğretmenler sınıf öğretmenleri hariç standart bir ücret almıyor. Ben en yüksek maaş alan grubun içinde yer alıyorum. Benim maaşım 20.500÷18,80= 1090 dolar yapıyor. Hadi yuvarlayalim 1100 dolar olsun. 1100×12= 13.300 dolar. Yazıda ortalama gelir 34 bin dolar diyor. Hemde 2022 ortalaması diyor. Şimdi bu ülkede yaklaşık olarak 600 – 700 bin öğretmen ne uzman nede başöğretmen.
ayıp ayıp bir yılda kırk ay yok boyle yalan haber mi yapılır
Yalancı düzenbaz soytarılar
Ögretmenden ne alıp vermediğiniz var.Yahu nerde yıllık 34000 dolar alıyor.Siz nerde yaşıyorsunuz.Editör sanırım temennisini dile getirmiş.Bu ülkede sadece öğretmen maaş alıyor ya.Sabah akşam öğretmen maaş hesabı yapıyorsunuz Keşke doğru olsa . Lütfen algı oluşturmayin
2022 nin en düşük dolar kuru en yüksek öğretmen maaşını hesaplasan bile 13000 doları geçmiyor ama halkın %50 si bu habere inanıyor ne yazsak bos
Öğretmen maaşları yıllık 8000 dolar yapmıyor kaldı 34000 dolarmış
Azıcık izan ve doğruluk yahu 55bin lira aylık alan öğretmen mi var. Deki prof. Olsun deki günde 20 saat ders versin. Ayıp ayıp site adına bak utanın diyeceğim ama nafile
Gerçekten siz öğretmen düşmanısiniz. Böyle bir haberi yayınlayan ve yazan kişinin ya kastı vardır ya beyinden özürlüdür. Başka da açıklaması olamaz.
Bu bir haber mı aciklama mı
Nasıl bir yalan bu biraz destekli sallayın Türkiye’de öğretmenler sizin hesaba göre aylık 55-60 bin arası maaş alıyor ????????????????
Dolar bugün itibariyle 6 TL olsa doğru haber okuyoruz demektir.
Türkiye’de hiç bir öğretmen 34.000 dolar yıllık ücret almıyor. Yalan habeer
Bu kadar gerçekten uzak yalan haberi nasıl yazıyorsunuz anlayamıyorum. Ülkemizde değil yılda iki yılda dahi 34.000 doları kazanan bir öğretmen bulamazsınız. Uzman yada başöğretmen olup bol ek ders alan öğretmen belki bundan sonraki üç yılda kazanabilir.
Rakamlar tamamen yalan itibar etmeyiniz.
Iktidar propagandası yapacağım diye bu kadar alcalmayin Allahtan korkmaz kuldan utanmazlar.
Yıllık 34 000 dolar mı alıyor öğretmen. Ya birileri benim paramı çalıyor ya ben başka bir ülkede öğretmenlik yapıyorum ya da siz yanlış bilgi veriyorsunuz
HASSİKTİR, bu sitenin haberlerinden bunalıyorum valla. neye hizmet ediyorsun , o’lum.
Ben ve eşim öğretmeniz. İkimizin de tüm kazandıkları sizin olsun siz sadece yıllık sözde bir ogretmenin kazancı olan 34000 dolari verin. Biz iki ogretmenin tüm gelirleri sizin olsun
ASPARAGAS!!! İZAN YAHU!!!