
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden 11 il fiziksel olarak etkilendi. Yaşanan felaketin ardından ülkede deprem uzmanları yakından takip ediliyor. Vatandaşlar merak ediyor. Bir sonraki depremler nerelerde olabilir? Türkiyede deprem açısından en riskli ve en güvenli il ve ilçeler hangileri. Prof. Dr. Naci Görür vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Prof. Dr. Naci Görür röportaj gerçekleştirdi. Gerçekleştirdiği röportajda İstanbul ilinde deprem beklendiğini argümanlarıyla birlikte açıklarken, gökdelenlerin deprem konusundaki dayanıklılığı hususunda yorumlrada bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür kendisinin bir inşaatçi olmadığının altını çizerken İstanbuldaki gökdelenler hakkında şu açıklamalarda bulundu.
İstanbuldaki yüksek gökdelenler depremi atlatabilirler mi?
”Tabi bu inşaatçı sorusu. Ben haddimi bilerek konuşmak isterim. İnşaat mühendislerinin açıklamalarını biliyorum. Bu gökdelenlerin hangi yönetmeliği göre kontrol edildiğini, deprem dirençli olup olmadıklarını bilemediklerini söylüyordu. Bu bizi endişeye sokuyordu. Bu binaları yapan firmaların gerekli önlemleri almış olmaları gerektiğini düşünüyorum, aksi felaket olur. Bu kadar büyük binaların deprem güvenliği olmadan yapılmış olması akıl alır gibi olmaz. O yönden bu gökdelenlerin sorun teşkil etmeyeceklerini düşünüyorum ama İstanbul’da bu kadar büyük gökdelenlerin olmasını doğru bulmuyorum.”
Gökdelenler Avrupa ya iyi bakın nasıl yapmışlar en sağlam yer temel olması gerekiyor bunlar nasıl yapmış en ağır yer üst nokta olası büyük depremde hayırlı işler yüce Türk Milletinin Berat kandili mübarek olsun
Yüksek yapı yönetmeliği çıkmadı hala galiba, bu yüksek gecekondular soy kırım silahı oluyor bu durumda tabiii kimse de üzerine alınmıyor da sıfatı cumhuriyet savcısı olanlar kıyamet günü nasıl huzura gelecekler kedilerden davacı olanlardan nasıl kurtulacaktır.
Beton mukavemeti arttıkça,esnekliği azalır.Yüksek katlı yapılarda bu bir risk unsurudur.Öte yandan zemin çok önemli.Örneğin Bakırköy, Zeytinburnu, Esenyurt,Fatih, Avcılar, Beylikdüzü ve Çekmece alüvyon zeminde oturuyor.deprem anında zemin sıvılaşması oluşacak ve o gökdelenler nasıl ayakta kalacak büyük soru işareti.Üstelik ülkemizde deprem yönetmeliği 20 kata kadar ve ” yüksek kat” yönetmeliği bulunmuyor.v.s vesaire daha ve bir sürü soru işaretleri dolu ve hiçbir tedbir alınmıyor.