2024'te Memur Maaşları ve Asgari Ücret!

2024'te Memur Maaşları ve Asgari Ücret!

2024'te Memur Maaşları ve Asgari Ücret!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2024 bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda onaylandıktan sonra, Bakan Vedat Işıkhan soruları yanıtladı ve önemli detayları paylaştı.

Ekonomik Büyüme ve Ücret Artışları

Bakan Işıkhan, "2002 yılında kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılamızın 3,608 dolar olduğunu, ancak 2022'de bu rakamın 10,659 dolara çıktığını" belirtti. Bu, yaklaşık 3 katlık bir artışı temsil ediyor. Çalışanlara sağlanan ücret düzeyinin, ülkenin büyüme oranlarıyla paralel olarak arttığını vurgulayan Bakan, bu durumun çalışanların ülke büyümesine katkı sağladığını ifade etti.

Diyalog ve İstişare İle Emek Değerlendiriliyor

Bakan Işıkhan, tüm paydaşlarla diyalog ve istişare içinde olduklarını vurgulayarak, emeğin kutsallığına inandıklarını belirtti. Çalışanlar, memurlar ve emeklilerin enflasyona ezdirilmediğini ve ezdirilmeyeceğini vurgulayarak, ücret artışlarının büyüme ve istihdam artışıyla doğru orantılı olduğunu dile getirdi.

Memur Maaşları ve Asgari Ücret Artış Tahminleri

Bakan Işıkhan, 2024 Ocak ayında memur maaşlarının enflasyon farkıyla birlikte yaklaşık yüzde 50 artacağını öngördü. Ayrıca, 2002'de 392 lira olan en düşük memur maaşının 2023'te 22 bin liraya çıkarılarak nominal olarak 56 kat, reel olarak ise yüzde 266 oranında arttığını belirtti.

Asgari Ücretteki Değişimler

Net asgari ücretin 2002'de 184 lira olduğunu hatırlatan Bakan, 2023'te bu rakamın 11 bin 402 liraya çıkarılarak enflasyondan arındırılmış şekilde reel olarak üç katına yükseltildiğini ifade etti. Asgari ücret komisyonunun çalışmalarına değinen Bakan Işıkhan, komisyon kararının 11 Aralık'ta başladığını ve yıl bitmeden tamamlanacağını belirtti.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararları

Bakan, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı uyarınca, 2024 için memurlar için yüzde 15 + yüzde 10, 2025 için ise yüzde 6 ve yüzde 5 maaş artışının kararlaştırıldığını açıkladı. Ayrıca, son 5 aylık TÜİK verilerine göre TÜFE'nin yüzde 33,66 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Sosyal Güvenlik ve Emeklilikte İyileştirmeler

Bakan Işıkhan, prim gelirlerinin, emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılama oranının 2002'de yüzde 60,9 iken, 2023 yılı sonunda yüzde 74,6'ya ulaştığını ifade etti. SGK açığının GSYH'ya oranının düştüğünü vurgulayarak, mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulduğunu belirtti.

Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele

Bakan, kayıt dışı istihdam ve ücretle mücadelede veri analizine dayalı risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.