Bakan Selçuk, Asgari Ücrette Uzlaşı İstedi

Bakan Selçuk, Asgari Ücrette Uzlaşı İstedi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, 'Bu yıl asgari ücretlerin tüm tarafların uzlaşı ile tespit edilmesini diliyorum.' açıklamasında bulundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Selçuk, vatandaslara hizmetlerini daha etkin sekilde ulastırmak icin faaliyetlerini çalısma hayatı, sosyal guvenlik, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar başlıklarında yürüttüklerini söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla etkin şekilde mucadele ettiklerini ifade eden Selçuk, "Salgından etkilenen tum toplum kesimlerine yonelik Sosyal Koruma Kalkanını hayata gecirdik. Sosyal Koruma Kalkanımız cercevesinde Bakanlık olarak dogrudan vatandaslarımıza sagladıgımız yardım ve desteklerin toplam tutarı 41 milyar lirayı gecti. Kosullarını esnettigimiz Kısa Calısma Odenegi ile marttan bu yana 3,6 milyon calısanımız icin 21,8 milyar lira odeme yaptık." diye konuştu.

Bu süreçte istihdamı korumak icin sozlesme fesih kısıtı getirdiklerini anımsatan Selçuk, şu bilgileri paylaştı:

"Isverenlerince ucretsiz izne cıkarılan calısanlarımıza saglanan Nakdi Ucret Destegi kapsamında 2 milyonu askın calısana 5,1 milyar lira odeme yaptık. Salgının etkilerini atlatarak normal calısma duzenine donen is yerlerimizi de Normallesme Destegi ile desteklemeye devam ediyoruz. Normallesme desteginden su ana kadar 2 milyon 126 bin 115 sigortalı yararlanmıs ve toplam 1,7 milyar liraya yakın prim destegi saglanmıstır. Salgın doneminde, issizlik odenegi olarak 881 bin kisiye 4,2 milyar lira odeme yaptık. Yine bu donemde Pandemi Sosyal Destek programıyla 6 milyondan fazla haneye biner lira nakdi destek sagladık. Sayın Cumhurbaskanımızın baslattıgı 'Biz Bize Yeteriz' kampanyasında milletimizin yaptıgı 2 milyar lira bagısı da ihtiyac sahiplerine ulastırdık. Devletimiz, tum imkanlarıyla vatandaslarımızın yanında olmaya devam edecektir."

- "Net asgari ucreti yüzde 132 oranında artırdık"

Bakan Selçuk, Kovid-19 salgını ile mucadelede en hızlı ve acil tedbirleri uygularken, sosyal diyalogu esas aldıklarını belirterek bu donemde temel hedeflerinin isi, isci ve isverenlerle birlikte korumak olduğunu söyledi.

Isci ve isveren kesimi, kamu kurumlarından temsilciler ve akademisyenlerle Calısma Hayatı Bulusmaları toplantılarını baslattıklarını anlatan Selçuk, Kamu Personeli Danışma Kurulunu da eylülde, ilk defa gündemli olarak topladıklarını hatırlattı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, yeni yılda uygulanacak asgari ucreti belirlemek için aralık basında görüşmelere başlayacağını bildiren Selçuk, "2002'de net 184 lira olan asgari ucreti 2020 yılı için 2 bin 324 liraya cıkardık. Enflasyondan arındırılmıs reel degere bakıldığında net asgari ucreti yüzde 132 oranında artırmıs, yani nerdeyse bir katlık artıs saglamıs bulunmaktayız. Asgari ucret karsılastırmalarında da dunya ulkeleri arasındaki yerimizi daha da on sıralara dogru tasıyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bu yıl asgari ucretin, tum tarafların uzlasısı ile tespit edilmesini diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Nufusun yüzde 99'u sosyal guvenlik kapsamında"

Selçuk, son 18 yılda sosyal guvenlik sistemi alanında buyuk bir degisim ve donusumu gerceklestirdiklerini ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Sosyal Guvenlik Kurumunun (SGK) butcesine iliskin onemli bir gosterge olan gelirlerin giderleri karsılama oranı 2002'de yüzde 71,5'ken, bu oranın bu yıl sonunda yüzde 84,4 olarak gerceklesmesini bekliyoruz. Sosyal guvenlik sistemi acısından onemli bir faktor de sisteme dahil olan kisi sayısıdır. Hukumetlerimiz doneminde yaptıgımız reformlarla vatandaslarımızın neredeyse tamamını sosyal guvenlik semsiyesi altına aldık. Gunumuzde nufusun yaklasık yüzde 99'u sosyal guvenlik kapsamındadır."

ISKUR aracılıgıyla 2002'de 24 bin 482 kisinin ozel sektorde ise yerlestirilmesine aracılık edilirken 2019'da bu rakamın 1,5 milyona ulaştığına dikkati çeken Selçuk, "2020 ocak-eylul doneminde salgına ragmen 608 bin 235 vatandasımızın ise yerlestirilmesine aracılık edilmistir." dedi.

Calısma hayatına nitelikli eleman kazandırmak, orgun ve yaygın mesleki egitim mufredatlarına temel olusturmak amacıyla hazırladıkları meslek standardı ve yeterlilik calısmalarında 2020 hedeflerine ulastıklarını vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meslegin, sınav ve belgelendirme esaslarını duzenleyen 509 ulusal yeterliligi yururluge koyduk. Yururlukteki ulusal meslek standardı sayısını 900'e cıkartacagız. 2023 hedefimiz olan 1 milyon mesleki yeterlilik belgeli is gucu hedefini bu yıl astık. 1 milyon 250 bin kisiye mesleki yeterlilik belgesi vererek calısma hayatına kazandırdık. Mesleki yeterlilik belgeli is gucu sayısını 1,5 milyona cıkaracagız. Mesleki yeterlilik belgesi zorunlulugu getirilen mesleklerde yapılan sınavlarda basarılı olan 972 bin kisinin sınav ve belge ucretinin karsılanması icin 855 milyon lira kaynak kullandık."

- "2023'te hedeflenen issizlik oranı yüzde 10,9"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2002'de 2,6 milyon olan kamu personeli sayısının yüzde 57,6'lık artısla bugun 4 milyona ulastığını belirterek kritik hizmet alanlarında nitelikli personel istihdamına oncelik verdiklerini vurguladı.

Istihdamı korumak, artırmak ve is gucunun niteliklerini gelistirmenin uyguladıkları faaliyetlerin odak noktasını olusturduğunu vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti:

"İstihdam politikalarımızı, is gucu piyasasının yapısal ozelliklerini ve stratejik hedeflerini dikkate alarak şekillendiriyoruz. 2021'de iş gücü piyasasındaki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi araştırmasını yapacağız. Istihdamımız 2005'te 19,6 milyonken 2019'da 28,1 milyona yukseldi. TUIK verilerine gore Temmuz 2020 doneminde issizlik oranı gecen yılın aynı donemine gore 0,5 puan azalarak yüzde 13,4 oldu. Yeni Ekonomi Programımızda 2023 yılı için hedeflediğimiz issizlik oranı yüzde 10,9'dur. Kayıt dısı istihdamın önlenmesi de en çok önem verdiğimiz konulardan biri. 2002den bu yana kayıt dısı istihdam oranını 20 puana yakın dusurduk. 2002'de yüzde 52 iken şu an yüzde 32 seviyesinde."

- "İyi uygulamaları olan firmalara ödul verilecek"

Selçuk, is saglıgı ve guvenligi alanında yaptıkları kapsamlı calısma, tesviklerin olumlu sonuclarını muhtelif sektorlere ait istatistiki verilerde net olarak gordüklerini belirterek, is saglıgı ve guvenliginde dönüşüm ve dijitalleşme kapsamındaki adımlarla ölümlü iş kazası oranlarını daha da azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.

Is gucu piyasasının yapısal sorunlarını cozmek icin caba harcadıklarını, istihdamı ve is gucune katılım oranını artırmayı amaçladıklarını dile getiren Selçuk, "Önümüzdeki dönemde çalışma hayatıyla ilgili birçok projeyi hayata geçireceğiz. Bunlardan biri Calısma Hayatında Dijitallesme Projesi, diğeri de çalışma hayatında belirli kriterleri sağlayan firmalara 'Calısmanın Yıldızları Odulü'nü vereceğiz." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.