BM'nin Çağrısı: 2024'te Küresel İşsizlik Yükseliyor!

BM'nin Çağrısı: 2024'te Küresel İşsizlik Yükseliyor!

BM'nin Çağrısı: 2024'te Küresel İşsizlik Yükseliyor!

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2024'te küresel işsizlik oranında artış beklediğini duyurdu ve büyüyen sosyal eşitsizliklerin endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti. İşte raporun detayları:

İşsizlikte Artış ve Sosyal Eşitsizlik Endişeleri

2024 Eğilimleri başlıklı raporda, küresel işsizlik oranında artış öngörülüyor ve iş gücü piyasalarının ekonomik zorluklara karşı şaşırtıcı bir direnç gösterdiği vurgulanıyor. Ancak, yeni kırılganlıklar ve ardı ardına gelen krizler nedeniyle sosyal adalete olan umutların zayıfladığına dikkat çekiliyor.

Geçmişten Bugüne İşsizlik Trendleri

2022'de yüzde 5,3 olan küresel işsizlik oranının geçen yıl yüzde 5,1'e gerilediği belirtiliyor. Ancak, 2023'te iş açığı ve iş gücü piyasasına katılım oranlarında iyileşme görüldü. Yine de, verilerdeki ufak değişimler nedeniyle kırılganlıklar ortaya çıkıyor ve rapora göre, bu yıl iş arayan kişi sayısının 2 milyon artmasıyla küresel işsizlik oranının 2023 seviyesinden yüzde 5,2'ye çıkması bekleniyor.

G20 Ülkelerindeki Ekonomik Zorluklar

G20 ülkelerinin çoğunda net gelirlerin azaldığı ve yaşam standartlarında enflasyon kaynaklı düşüşün hızlı bir şekilde telafi edilemeyeceği ifade ediliyor.

Gelir Eşitsizliği ve İş Açığı

Raporda, yüksek ve düşük gelirli ülkeler arasındaki önemli farklılıklara vurgu yapılıyor. Geçen yıl yüksek gelirli ülkelerde yüzde 8,2 olan iş açığı, düşük gelirli ülkelerde yüzde 20,5'e kadar çıkıyor.

İş Gücü Piyasasındaki Dengesizlikler

Covid-19 salgını öncesi seviyelere dönen iş gücü piyasasına katılım oranları, özellikle yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde toplumsal cinsiyet farkının hala belirgin olduğunu gösteriyor.

Genç işsizlik oranlarının yüksek seyrettiği belirtilen raporda, salgın sonrası iş gücüne yeniden katılan kişilerin daha kısa süre çalıştığı ve izin günlerinin arttığı bildiriliyor.

Verimlilik Artışındaki Yavaşlama

Teknolojik ilerlemelere rağmen verimlilik artış hızının yavaşladığı vurgulanıyor. Raporda, bu durumun, daha az verimli sektörlere yönlendirilen yatırımlar ve gelişmekte olan ülkelerde yeni teknolojilerin benimsenmesini engelleyen büyük dijital tekellerin varlığıyla ilişkilendirildiği belirtiliyor.

ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo, görüşlerinde bu dengesizliklerin sadece Kovid-19 sonrası iyileşmenin bir parçası olmadığını, aynı zamanda yapısal dengesizlikler olduğunu belirtiyor. Houngbo, iş gücüne yönelik zorlukların bireyler ve işletmeler için tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle, bu sorunlarla etkili ve hızlı bir şekilde mücadele etmek çok önemli. Sosyal adaleti sağlamak için sürdürülebilir bir iyileşme ancak daha fazla eşitlikle mümkün olabilir." şeklinde konuşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.