Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimde Uzman Öğreticilik Yazısı!

Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimde Uzman Öğreticilik Yazısı!

Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimde Uzman Öğreticilik Yazısı!

Bakan a. Fethullah Güner'in imzasını taşıyan bu yazıda, özellikle 5 Haziran 2018 tarihli ve 35235946-20.E.1984886 sayılı Makam Oluru ile ilgili önemli değişikliklere değinilmekte. Bu kapsamda, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde en az 3 yıl görev yapmış çocuk gelişimi ve okul öncesi öğretmenliği lisans mezunlarının uzman öğretici olarak atanmalarına ilişkin eski kararların iptal edildiği ifade edilmektedir.

Danıştay Kararları ve İptaller

Danıştay Sekizinci Dairesi'nin 2019/226 Esas Nolu Kararı ile 5 Haziran 2018 tarihli Makam Oluru'nun durdurulduğu belirtiliyor. Bu durum, çocuk gelişimi bölümü ve okul öncesi öğretmenliği lisans mezunlarının özel eğitim alanında uzman öğretici olarak atanmalarını etkileyen önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Yürütmeyi Durdurma Kararlarının Etkisi

31 Mayıs 2023 tarihli yazıda belirtilen yürütmeyi durdurma kararı çerçevesinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde en az 3 yıl görev yapmış çocuk gelişimi ve okul öncesi öğretmenliği lisans mezunlarının 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren uzman öğretici olarak atanmamış olmaları gerektiği vurgulanmaktadır.

İptal Edilen Görevlendirmeler ve Yeni Düzenlemeler

Ancak, 5 Haziran 2018 tarihli Makam Oluru doğrultusunda yapılmış görevlendirmelerin iptali için 29 Ağustos 2023 tarihli yazıdan bahsedilmektedir. İptal edilen görevlendirmeler sonrasında çocuk gelişimi bölümü ve okul öncesi öğretmenliği lisans mezunlarının, talep etmeleri halinde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 14 Eylül 2021 tarihli 35 sayılı Kararına uygun olarak görevlendirilebileceği ifade edilmektedir.

Sertifika İşlemleri ve Önemli Tarihler

Son olarak, MEBBİS-Özel Öğretim Kurumları Modülü incelemesinde, Özel Eğitim Alanında Destek Eğitimi Verecek Uzman Öğretici Yetiştirme Kursu'na katılan ve sertifika alan eğitim personelinin sertifikalarının sisteme düzgün bir şekilde işlenmediği veya yanlış işlendiği tespit edilmiştir. Bu nedenle, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görevli eğitim personelinin mezuniyet ve sertifika bilgilerinin en geç 31 Aralık 2023 tarihine kadar kontrol edilerek güncellenmesi gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.