Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ek Ödenek İsteyenlere Sert Tavır Gösterdi!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ek Ödenek İsteyenlere Sert Tavır Gösterdi!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ek Ödenek İsteyenlere Sert Tavır Gösterdi!

Türkiye'nin önde gelen haber kaynaklarından Yücel Kayaoğlu'nun aktardığına göre; seçim döneminde AK Parti'nin kaybının ana nedeni olarak 'Emekliler ve yaşam maliyeti' ön plana çıkarılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yetkilileri, özellikle emekliler için yeni adımlar atılması gerektiğini belirtmiş, ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mevcut bütçenin buna müsaade etmeyeceğini ifade ederek bu talepleri reddetmişti. Şimşek, seçim sonrası bazı AK Parti yetkilileri ve bakanlarla gerçekleştirdiği toplantılarda, neden emekliler için yeni adımlar atılmadığını, "Bu durumda Türkiye'nin yüzde 50'nin üzerinde faizle yurtdışından borçlanması gerekecekti. Bu şekilde yaparsak, gelecek nesilleri riske atardık. Buna müsaade edemezdik" sözleriyle açıklamıştı.

Tasarruf Tedbirleri ve Ödenekler

Şimşek, kamu üzerinde uygulanan tasarruf önlemleri hakkında şu bilgileri verdi: Hiçbir kuruma ek bütçe verilmeyecek ve ayrıca, her kurum ve bakanlık, öngörülen bütçe sınırlarını aşamayacak. Ek ödenek taleplerini kabul etmeyeceğiz.

Yatırım ve İnşaat Projeleri

Yatırımlarda fiziksel tamamlanma oranı yüzde 60-70'in üzerinde olanlara ödenek sağlanacak. Bunun dışında, fiziksel tamamlanma oranı yüzde 20 olan projelerin ödenekleri gelecek yıllara yayılacak. Örneğin, 4 kilometrelik bir tünel projesinin fiziksel tamamlanma oranı 500 metre ise, acele edilmeden devam edilecek. Ancak tarımsal üretim, kaliteli yatırımlar, sulama ve baraj projeleri önceliklendirilecek. Tarımsal desteklerde herhangi bir kısıtlama yapılmayacak. Kamu yatırım programında rasyonelleştirme çalışmaları yapıldı ve kısa sürede ekonomik ve sosyal fayda sağlayacak projelere öncelik verildi.

Yeni Bina Edinimi ve Servis Hizmetleri

Yeni kamu bina edinimlerine kesinlikle izin verilmeyecek. Tam tersine, kamu bina masraflarında tasarruf sağlanacak. Yeni ödenek talepleri bu yönde reddedilecek. Örneğin, bakanlığımızın bir biriminin binasıyla ilgili sorun çıktığında, yeni bir bina satın almadık veya kiralamadık. Personeli kendi binamıza taşıdık. Bir odada üç kişi oturan personeli altı kişiye çıkardık. Bu nedenle, tüm kamu kurumları elindeki bina kaynaklarına göre planlama yapacak.

Araç ve Toplantı Harcamaları

Kamu servis hizmetlerinde kısıtlamalar getirilecek. Gereksiz servis hizmetleri sona erecek. Kamuda araç tasarrufuna büyük önem veriyoruz. Bu sebeple, bir süredir araç kullanımına dikkat ediyoruz. Araç kiralaması veya yeni araç alımı için sıkı kurallarımız var. Yeni araç taleplerini dikkatlice inceliyoruz. Öncelikle, mevcut araçların satılmasını ve yerine yeni araç alınmasını öneriyoruz. Yeni araç alınacaksa, TOGG markasını tercih etmelerini öneriyoruz.

KDV Denetimi ve Yapay Zeka

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV oranlarında uyumsuzlukları tespit etmek için başlattıkları yapay zeka destekli çalışmanın tamamlandığını duyurdu. Birçok işletme, temel gıda için uygulanması gereken yüzde 8-10 KDV yerine yüzde 1 KDV kesiyor ve vergi kaçırıyordu. Bakan Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına yönelik yürütülen çalışmalara ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımlar yaparak, vergi kaçıranları takip edeceklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.