Öğretmenlere Sorduk: Covid-19 Aşısı Yaptıracak Mısınız?

Öğretmenlere Sorduk: Covid-19 Aşısı Yaptıracak Mısınız?

Öğretmenler koronavirüs aşısı hakkında neler düşünüyor...

2019 yılının son aylarında Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve aylar içerisinde tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsle birlikte sağlık ve ekonomi başta olmak üzere tüm dünya sıkıntıya girmiş, yüz binlerce kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi enfekte olmuş ve hala tedavi gören on binlerce hasta bulunmaktadır.

 Hal böyleyken virüsün ortaya çıkmasının üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmiş, Çin, ABD ve Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkeler aşı çalışmaları gerçekleştirmiş, bazıları çalışmalarını tamamlamış, bazılarında ise süreç devam etmektedir.

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da aşının ülkemize geleceğini ve geldiği zaman tüm vatandaşlara ücretsiz olarak uygulanacağını açıklamıştı. Bilindiği üzere aşının uygulanması için kişi veya vasisinin izni gerekiyor.

 Biz de öğretmenlere aşı hakkında bir anket uyguladık. Anketimize yaklaşık 2.000 öğretmen katıldı. ‘’ Koronavirüs aşısı ülkemize ulaştığında kendinize veya yakınlarınıza yaptıracak mısınız?’’ sorusuna öğretmenler %48 oranında ‘’hayır’’ yanıtını verdi. ‘’Aşının menşeine bağlı’’ yanıtını veren öğretmenlerin oranı ise %25 oldu. ‘’Kararsız’’ olan öğretmenler %17’lik kısmı oluşturdu. Anketimize ‘’Evet’’ cevabı vererek aşıyı yaptıracak öğretmenlerin oranı ise %10 olarak tespit edildi.

 Anket sonuçlarına göre öğretmenlerin yaklaşık yarısı hiçbir surette aşı olmayacağını belirtmiştir. Ankete katılan öğretmenlerin yaklaşık 4’te 1’i ise aşının hangi ülke tarafından üretildiği konusuna odaklanmıştır. Yapılan yorum ve değerlendirmelerde Çin ve ABD’nin ürettiği veya üreteceği aşılara sıcak bakılmamaktadır. %17 civarında olan kararsız bir kesim bulunmakla birlikte aşıyı yaptıracak olan oran ise her 10 öğretmenden sadece 1’idir.

 Anket sonuçlarına göre öğretmenler aşıya büyük bir oranda sıcak bakmamaktadır. Aşıyı kendi isteği ile gönüllü olarak yaptıracak öğretmenlerin oranının %20-25 bandını geçmeyeceği tahmin edilmektedir.

 İlerleyen günlerde anketi tekrarlayıp katılımcı sayısını yükselterek öğretmenlerin genel düşünceleri hakkında daha doğru veriler elde edebilmek için çalışıyor olacağız.

 Ogretmenlericin.com – Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.