Tüm Öğrencilere 100 Vermek Haksızlık Yaratır Mı?

Tüm Öğrencilere 100 Vermek Haksızlık Yaratır Mı?

Pandemi sürecindeki dijital karnelerde hiç olmadığı kadar subjektif tutumlar yaşanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı karar gereği ilkokul ve ortaokul öğrencilerine karne notları verilecek. Basılı karne dağıtımı olmayacak ama notlar ve karneyle ilgili diğer iş ve işlemler e-okul sisteminden yapılacak.

 Uzaktan eğitim sürecinde fırsat eşitliği konusunda ciddi problemler yaşanmış, bir çok öğrenci okula gelmemiş veya gelememiş, yine bir çok öğrenci de canlı derslere katılmamış veya katılamamıştı.

 Bazı çevrelerce bu durumda öğrencilerin sorumlu tutulamayacağı ve tüm öğrencilere 100 puan verileceği ifade edilmişse de bu husus ölçme ve değerlendirmeye tamamen aykırıdır.

 Derse gelemeyen öğrencilere 0 puan vermek nasıl hatalı bir tutumsa tüm öğrencilere 100 puan vermek de en az bu kadar hatalıdır. Dolayısıyla öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme kriterlerini baz alarak, bilimsel yollarda puan vermeleri gerekmektedir.

 Karne notu konusunda Türkiye genelinde çok farklı tutumlar, öğrenciler arasındaki puan farkları, adaletsizliği artıracak ve geri dönüşü mümkün olmayan durumlara sebep olacaktır.

 Özellikle ortaokul öğrencilerinin liselere geçişi için kullanılan karne notlarındaki herhangi bir adaletsizlik, en az 1 milyon öğrenciye yapılmış bir adaletsizlik olacaktır.

 Dolayısıyla öğretmenlerin resmi yazılar, ölçme ve değerlendirme kriterleri ve öğrencinin diğer dönemlerdeki akademik başarısına göre puan vermesi ve bu tarz tek yönlü düşüncelere itibar etmemesi gerekmektedir.

 Mebpersonel.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.