Ukrayna savaşı: Polonya, Almanya'dan tank ihraç etmek için izin istiyor

Ukrayna savaşı: Polonya, Almanya'dan tank ihraç etmek için izin istiyor

Ukrayna savaşı: Polonya, Almanya'dan tank ihraç etmek için izin istiyor

Polonya, Berlin üzerindeki baskıyı artıran bir hareketle Almanya'dan Ukrayna'ya bir dizi Leopard 2 muharebe tankı ihraç etmek için resmi olarak izin istedi.

Alman hükümeti BBC'ye Salı günü 14 Alman yapımı tank ihraç etme talebini aldığını söyledi.

Ancak nihai kararın Şansölye Olaf Scholz'da olduğu konusunda ısrar etti.

Ukrayna, tankları Rus hatlarını aşmak ve beklenen bir karşı taarruzu yenmek için hayati önem taşıyor.

Leopard 2 tankları, işgalde kullanılan Rus T-90 tanklarıyla rekabet edebilmek için özel olarak tasarlandı.

Ancak ihracat yasaları, tankları göndermek isteyen herhangi bir ülkenin Berlin'in iznini alması gerektiği anlamına geliyor.

Polonya başbakanı Masteusz Morawiecki, Almanya'nın talebe hızlı bir şekilde yanıt vermesini umduğunu söyledi ve Almanya'yı "gecikmek, kaçmak, anlaşılması zor bir şekilde hareket etmekle" suçladı.

Ayrıca Polonya'nın Avrupa Birliği'nden Ukrayna'ya göndermek istediği tankların bedelini tazmin etmesini isteyeceğini söyledi.

Almanya, ani bir hareketin Rusya ile çatışmayı daha da tırmandırabileceği endişesiyle, onları göndermek veya diğer ulusların da aynısını yapmasına izin vermek konusunda tereddüt etti.

Salı günü Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Berlin'in müttefik ülkelere Ukraynalıları Leopard 2 tanklarını kullanmaları için eğitmeleri için yeşil ışık yaktığını, ancak kendi tanklarını göndermeyi taahhüt etmediğini söyledi.

Pistorius, tankların tedarikine ilişkin kararın yakında verileceğini söyledi. Ordunun Genelkurmay Başkanı, herhangi bir kararın siyasi düzeyde alınacağını da sözlerine ekledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile düzenlediği basın toplantısında Pistorius, "Ortaklarımızı isterlerse ve imkanları varsa Ukrayna kuvvetlerini bu Leopard araçlarda eğitmeye başlamaya teşvik ediyoruz" dedi.

Müttefik ülkeler , son günlerde Almanların zırhlı araçları gönderme konusundaki isteksizliği olarak algıladıkları durum karşısında hayal kırıklığına uğradılar .

Salı günü konuşan Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Almanya'yı "Ukrayna'yı Leopard 2 tanklarıyla destekleyen ülkeler koalisyonuna katılmaya" davet ettiğini söyledi.

"Bu bizim ortak davamız, çünkü tüm Avrupa'nın güvenliği tehlikede!" ekledi.

Salı günü Litvanya cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Polonya cumhurbaşkanı Andrezej Duda ile görüştükten sonra Polonya'nın tanklarını Ukrayna'ya göndermeye kararlı olduğunu söyledi.

Nauseda, "Kararları daha önce alabilirdik, bazen tamamen gereksiz gecikmeler olması üzücü. Polonya tarafı bu tür bir desteği sağlamaya çok hevesli" dedi.

Ancak Pistorius, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u ayak sürüdüğü yönündeki eleştirilere karşı savundu.

"Liderlik almak, körü körüne ilerlemek anlamına gelmez" dedi. "Ve karar bir veya iki gün daha sürerse, o zaman bu böyledir."

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.