Uzman Açıkladı: Amansız Elli Soğukları Geliyor!
Aralık ayının geride kalmasıyla ocak ayının ilk haftasında yazdan kalma günler birçok bölgede yaşanmakta. Fakat uzmanlara göre kara kış kapıda olmakla birlikte amansız elli denen soğukların uzun sürede devam edeceği şeklinde belirtiliyor
Gelecek günlerde havanın hızla soğuması beklenirken yurdumuz için kara kışın kapıda olduğu yönünde değerlendirme yapıldı.
TMMOB Yayın Kurulu Başkanı Ahmet Köse, kara kış olarak halk arasında bilinen ve eskilerin amansız elli dedikleri soğuk havalara dair açıklamalar yaptı. Havaların gelecek günlerde hızla soğuyacağını ve kara kışın geleceğini belirten Köse, tedbirli olunmasına dair açıklamalar yaptı.
50 Gün Sürmesi!
Ahmet Köse, soğukların başladığı günden itibaren etkisini arttıracağını açıkladı. Amansız kelimesi mana olarak acımasız, can kıyıcı, gaddar anlamlarında iken uzun soluklu 50 gün sürmesinden de atalarımızın bu şekilde isim verdiğini açıkladı.
Normal şartlarda 4 Ocak itibariyle soğukların başladığını ama bu yıl tarihlerin yüksek basınçtan etkilenmesini söyleyen Köse, ‘’ Bu sene amansız elli soğuklarının yurdumuzda bir hafta sapma göstererek 11 Ocak itibariyle başlayacak. Aralıksız bir şekilde devam etmesinden dolayı amansız 50 denmesini ve 10 gün karakış sonunda 31 gün zemheri, 9 gün gücüğün başı olmak üzere 50 gündür.’’ Şeklinde açıklama yaptı.
Yaşanan soğukların genelde fırtınayla birlikte birkaç gün ya da hafta devam edip yerini ılık bir havaya bırakmasını ifade eden Köse, şiddetli ve sert bir amansız 50 olacağını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.