Bir ilde daha 'şap' nedeniyle hayvan alım ve satımı yasaklandı

Bir ilde daha 'şap' nedeniyle hayvan alım ve satımı yasaklandı

Bir ilde daha 'şap' nedeniyle hayvan alım ve satımı yasaklandı

Ülke genelinde görülmeye başlanan şap hastalığı nedeniyle Denizli'de düzenlenen İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon toplantısı yeni kararlar alındı.

Alınan kararlar açıklandı

Toplantı sonrası yapılan duyuruda "İkinci bir emre kadar işletmeler arası hayvan alım ile satımının yasaklanması, hayvan pazarlarının süresiz olarak kapatılması, kesime sevk edilecek hayvanların mümkünse en yakın mezbahalara yönlendirilmesi, kesime sevk edilecek hayvanların mutlaka resmi veteriner hekim kontrolünde sevk ve rapor işlemlerinin yaptırılması, aksine hareket edenler hakkında cezai işlem uygulanması, hayvancılık işletmelerinde ve süt toplama merkezlerinde gerekli hijyen ve dezenfeksiyon tedbirlerine uyulması, kesim, ithalat ve ihracat hedefli yapılan sevkler dışında şap hastalığına duyarlı türlerin il içi ve il dışı hayvan hareketlerinin durdurulması, emniyet ve jandarma ekipleri ile koordinasyon sağlanarak yol kontrollerinin artırılarak devam ettirilmesi, 2023 yılı ilkbahar dönemi şap aşılamalarının ivedilikle tamamlanması" ile ilgili kararlar alındığı açıklandı.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.

Hastalığın etkeni Picornaviridae familyasının Aphtovirus alt grubunda yer alan şap virusudur. Virusun O , A, C , SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA 1 olmak üzere antijenik olarak farklı yedi ayrı serotipi bulunmaktadır. (O) serotipinin II, A serotipinin 32, C serotipinin 5, SAT I serotipinin I, SAT 2 serotipinin 3, SAT 3 serotipinin 4 , ASIA I serotipinin ise I alt tipi vardır. Serotipler arasında çapraz bağışıklık görülmemesi hastalıkla mücadeleyi güçleştirmektedir.

Virus fiziksel etkenlere karşı değişik duyarlılık göstermektedir. Isıya dayanıksız olup 37oC'de 12 saatte, 60-65oC de 1/2 saatte, 85oC de ise birkaç dakika da yıkımlanarak etkisiz hale gelmektedir. Ancak düşük ısı derecelerine ve ani donma ve çözülmelere karşı oldukça dayanıklıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.