Kamu Kurumlarında Tasarruf Devrimi: Bakan Şimşek'ten Gelen Genelgeyle Harcamalar Gözden Geçiriliyor!
Bakan Şimşek tarafından gönderilen tasarruf genelgesi ile kamu kurumlarındaki harcamalar yeniden gözden geçirilecek. KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin artırılması eleştirileri üzerine yapılan bu adım, etkin ve verimli kaynak kullanımını hedefliyor.
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Tasarruf Tedbirleri
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, G20 dolayısıyla Hindistan'a gitmeden önce cuma günü imzaladığı ve bugün tüm kamu kurumlarına gönderilen genelgede, 30 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin "Tasarruf Tedbirleri" konulu yayımlandığı hatırlatıldı. Bu genelgeyle kamu kurumlarına tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımı hedeflenmiştir.
Genelge Kapsamında Alınan Tedbirler
Söz konusu genelge kapsamında kamu kurum ve kuruluşları, kendi bütçeleri veya diğer kaynaklardan yapacakları yurt içi ve yurt dışı harcamaları ile taşınır ve taşınmazların kullanılmasında belirlenen tedbirlere uymakla talimatlandırılmıştır.
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde, kamu hizmetlerinin bütçe sınırları içinde kalınarak ayrılan kaynakların üzerinde harcama yapılmasına engel olunması gerektiği vurgulanmıştır. Bu çerçevede, genelgede ayrıca aşağıdaki tedbirlerin alınması gerektiği ifade edilmiştir:
- Faaliyet genişlemesine ve iş artışına gidilmemesi,
- İlgili mevzuatta belirtilen faaliyet alanlarıyla doğrudan ilgisi olmayan harcamaların yapılmaması,
- İhale şartname ve sözleşmelerinde alım konusuyla ilgisi olmayan unsurların yer almaması,
- Yapılacak alımlarda ölçek ekonomisinden yararlanılması ve ortak alım yoluyla tedarikin yaygınlaştırılması.
Kamuda Ek Tasarruf Tedbirleri
Bugün yayınlanan Bakan Şimşek imzalı genelgede, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin ilgili maddelerine atıfta bulunularak Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen görev ve yetkiler hatırlatılmıştır. Bu çerçevede, deprem kaynaklı maliyetler haricindeki tüm harcamaların gözden geçirilmesi, tasarruf takibinin tavizsiz sağlanması ve gerekli adımların atılması gerekmektedir.
Genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluşları, taşınmaz edinimi ve kiralanması, resmi taşıt edinimi ve kullanımı, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi giderlerini tasarruf kurallarına uygun şekilde gerçekleştirecektir.
Ayrıca, kamu kurumları temsil, tören, ağırlama, tanıtım ve personel giderleri, enerji ve su alımları, personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer hususlarda genelgede belirlenen kurallara uymakla yükümlüdür.
İdareler, genelgenin düzenlediği konularda gerçekleştirdikleri iş ve işlemlerle elde ettikleri tasarrufları, tasarruf imkanı olan alanları bakanlıklar ve diğer idareler aracılığıyla 28 Temmuz'a kadar Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirecektir.