Öleceği günü nasıl doğru hesapladı? Her gün 15 dakika artınca şifreyi çözdü
Öleceği günü nasıl doğru hesapladı? Her gün 15 dakika artınca şifreyi çözdü
Abraham de Moivre, matematik bilimine olan yeteneğini çocuk yaşlarda keşfetti ve kendini geliştirmek için dönemin en ünlü matematikçilerin eserlerini okudu. O yıllarda başka bir ülkede var olmaya çalışmak oldukça zordu. Tam da bu yüzden hiçbir zaman hayalindeki çalışmaları gerçekleştirecek bir ortam bulamadı. O da zengin ailelerin küçük çocuklarına matematik dersi vererek geçimini sağladı.
ŞANS OYUNLARINDA TAKTİKLER ONA SORULUYORDU
Bir dönem para kazanmak için şans oyunu oynayanlara ve satranç oyuncularına taktik verdiği bile onunla ilgili tarihi kayıtlara geçen bilgiler arasında. Her defasında başarılı tahminler yapan Abraham de Moivre’e göre şans diye bir şey yoktu ve hiçbir zaman da olmamıştı. Tüm ihtimallerin oranı belliydi, geriye ise yalnızca o olasılıkları iyi hesaplamak kalıyordu ve bu da herkesin yapabileceği bir şey değildi.Analitik geometri ve olasılık kuramının babası olarak kabul edilen de Moivre’a ait 'Moivre The Doctrine of Chance (Şans Teorileri)' isimli eseri zaman içinde büyük bir fenomene dönüştü.Hatta bu eserin o yıllarda özellikle şans oyunu oyuncuları tarafından oldukça dikkat çektiği belirtiliyor.
Alıntı Metni
NEWTON'IN ÖVGÜYLE BAHSETTİĞİ BİR İSİM
Abraham de Moivre, her ne kadar istediği çalışmaları yapamasa da ünlü bir matematikçi olma hayalinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Sonunda ucundan da olsa ünlü olma fırsatını yakalayarak hayaline bir adım daha yaklaştı.Özellikle 1700'lü yıllarda Londra'da bilimsel gruplarda kendine yer edinen Moivre, Edmund Halley ve Isaac Newton gibi isimlerle yakın arkadaş oldu. Hatta bir dönem sonra Isaac Newton ile tanıştığı ve yakınşatığı biliniyor.
Ayak kemikleri un ufak olsa da devam etti
Yine o yıllarda Isaac Newton'ın geliştirdiği 'değişkenler' hesabına olan katkıları bilimsel bir çalışma olarak görüldü ve 'Philosophical Transactions' (Felsefi İşlemler) adlı bilimsel dergide yayımlandı. Bu olay, Moivre ve Newton arasındaki dostluğu pekiştirdi. Onun ileri matematik bilgisi Newton'un kendisine gelen birçok soruyu Moivre'a yönlendirmesine ve "O bu konularda benden çok daha iyi bilir" yorumunu yapmasına sebep oldu.Bütün bu övgü dolu sözlere rağmen De Moivre'ın hayatı boyunca elde ettiği başarılar onu hiçbir zaman tatmin etmedi. Oysaki bilim camiasında özellikle Londra'da tanınan biri haline gelmişti. Orta yaşlarında Moivre çalışmalarını aktüerya (sigorta hesaplamaları) üzerine yoğunlaştırdı. O yıllarda birçok kurumun işini kolaylaştıran olumluluk istatistikleri ve yıllık emeklilik senetleri hesapları üzerinde çalışmalar yaptı.
HER GÜN 15 DAKİKA DAHA FAZLA UYUDUĞUNU FARK ETTİ
1700'lü yıllarda başka bir ülkede var olmaya çalışan Abraham de Moivre, kendince hiçbir zaman istediği ivmeyi yakalayamadı. Hatta bir gün kendini yorgun ve boşuna çaba gösteriyormuş hissine kapıldı ve psikolojisi olumsuz yönde etkilenmeye başladı.İç dünyasında yaşadığı duygular kendinde bir değişikliği fark etmesine sebep oldu.
Alıntı Metni
ÖLECEĞİ GÜNÜ TAHMİN ETTİ
DeMoivre'a göre her gün bir önceki günden 15 dakika fazla olan uyku süresi tam olarak 24 saati bulduğunda ölüm günü gelmiş olacaktı. Hesabı ise 27 Kasım 1754 yılında ölmesi gerektiğini işaret ediyordu. İşin en ilginç yanı De Moivre ölümünden 2-3 ay önce yaptığı hesaba göre nokta atışı olarak tahmin ettiği günde hayatını kaybetti.
Onun ölüm günü hakkında yaptığı tahminin tutması bilim camiasında geniş yankı uyandırdı. Her ne kadar büyük bir kesim bunun bir hesaptan ziyade kendisini öleceği tarihe şartlandırdığını ve nocebo (hastanın bir tedaviye uygun olumsuz beklentisi) etkisiyle sağlığına zarar vererek öldüğünü düşündü. Gerçeğin ne olduğu tartışmalı olsa da De Moivre'ın tam da tahmin ettiği tarihte hayatını kaybetmesi günümüzde de hâlâ gizemini korumaya devam ediyor.
Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.