İYEP'te hangi öğretmenler görev alabilir ücretli öğretmen görevlendirilir mi?
İlkokullarda Yetiştirme Programı önümüzdeki haftalarda başlayacak. Öğretmenler sınıflarını tarayacaklar, uygulanacak ÖBA'lar ile İYEP kapsamındaki öğrenciler belirlenecek sonra öğretmenler derslere başlayacaklar.
İYEP'te hangi öğretmenler görev alabilir ücretli öğretmen görevlendirilir mi?
Okullarda ve milli eğitim müdürlüklerinde İYEP komisyonları geçtiğimiz hafta içinde oluşturuldu ve MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü İYEP seminerine katılan eğitmenler kendi görev yerlerinde İYEP sunumlarını tamamladılar. İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında dersler Kasım ayının ilk haftasında başlayacak. Peki İYEP'te görev almak zorunlu mu?
İYEP KAPSAMINDAKİ ÖĞENCİLER
Ekim ayının 3 üncü haftasında 3. ve 4. sınıf öğrencilerine ÖBA’nın uygulanması işlemi tamamlanacak. Öğrenci belirleme aracı olan ve kısaca ÖBA olarak geçen araç İlkokullarda yetiştirme programına alınacak
öğrencilerin belirlenmesi amacıyla kullanılacak. ÖBA tüm 3. ve 4. sınıf öğrencilerine uygulanacak. Fasikül şeklinde öğrencilere dağıtılan basit düzey sorulardan oluşan ÖBA uygulandıktan sonra her sınıf öğretmeni tarafından e-okul İYEP modülüne öğrenciler tek tek işlenecek. Daha sonrasında ise okul yöneticilerinin onayı ile birlikte e okulda İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamına alınması uygun olan öğrenciler sistem tarafından belirlenmiş olacak.
İYEP'TE GÖREV ALACAK ÖĞRETMENLER
Örneklerle ilerlemek istiyorum. 4/A sınıfında uygulanan ÖBA'da 3 öğrenci İYEP kapsamına alınırsa bu öğrenci için İYEP açılmak zorunda. Eğer 4/A sınıf öğretmeni kendisi görev almak isterse görev bu öğretmenin olacak. Görev almak istemezse okuldaki diğer sınıf öğretmenleri görev alabilir. Eğer okulda görev almak isteyen sınıf öğretmeni olmazsa ilçede norm fazlası sınıf öğretmeni varsa bu öğretmenler görev alacaklar. Norm fazlası sınıf öğretmeni yoksa İYEP kapsamında ücretli öğretmenler görevlendirilebilecek.

İYEP zorunlu mu? Evet İYEP zorunlu. ÖBA uygulandıktan sonra tespit edilen öğrenciler İYEP kapsamına alınacaklar. Ancak İYEP'te öğretmene görev vermek zorunlu değil. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün İYEP uygulama kılavuzu içerisinde seçenekler yukarıdaki resimde görüldüğü gibi belirtilmiştir. "Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ek Derslerine İlişkin Kararın 9. Maddesine göre öğretmen görevlendirmesi yapılır. İYEP’in uygulanmasında;
- Öğrencinin kendi sınıf öğretmeni,
- Okulun diğer sınıf öğretmenleri,
- İlçe norm fazlası sınıf öğretmenleri,
- İlçede, programda görev almak isteyen sınıf öğretmenleri,
- Bunların olmaması durumunda ders ücreti karşılığında
görevlendirilen sınıf öğretmenleri görevlendirilir." denilmektedir.
Arif Muzaffer KUL
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenlericin.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.