
Avrupa’da giderek artan hayat pahalılığı sebebiyle maaşlarına zam talep eden öğretmenlerin sayısı artıyor. Protestolar düzenleyen sendikalar da yeni grev çağrılarında bulunuyor.
Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Yürütme Ajansı (EACEA) bünyesindeki (Avrupa Eğitim Bilgi Ağı’nın (Eurydice) yayımladığı rapor öğretmen maaşlarına ilişkin kapsamlı bilgiler sunuyor. Eurydice’ın 2020/2021 verilerine göre Avrupa’da öğretmen maaşının en yüksek olduğu ülke Lüksemburg; en düşük ise Arnavutluk.
En yüksek öğretmen maaşı hangi ülkelerde? Satın alma gücüne göre öğretmen maaşı nasıl değişiyor? Türkiye öğretmen maaşında kaçıncı sırada?
Mesleğe yeni başlayan ilk öğretim öğretmenlerin yıllık brüt euro maaşı Lüksemburg’da 69 bin 76 Euro; Arnavutluk’ta ise 4 bin 233 Euro. Türkiye’de öğretmenler 2020/2021 döneminde yıllık brüt 8 bin 330 euro kazandı. Bu maaşlar devlet okulundaki tam zamanlı öğretmenlerin yasal maaşını gösteriyor.
İsviçre (66 bin 972) ve Almanya’da (54 bin 129) öğretmenler yıllık 50 bin Euro’dan fazla kazanıyor. Danimarka, İzlanda ve Norveç ise 40 bin barajını aşan ülkelerden.
Diğer bazı ülkelerde ise mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin yıllık brüt maaşı şöyle: Hollanda (38 bin 413), Fransa (26 bin 839), Yunanistan (13 bin 104) ve Bulgaristan (7 bin 908).
Türkiye 4 AB ülkesinden daha iyi durumda
Türkiye’de öğretmenler dört Avrupa Birliği (AB) ülkesindeki meslektaşlarından daha çok kazanıyor. Bu ülkeler Macaristan, Romanya, Polonya ve Bulgaristan.
Türkiye son 11 yılda öğretmen maaşlarının düştüğü tek ülke
Öğretmen maaşları ne kadar değişti?
Eurydice’ın önceki raporlarıyla karşılaştırıldığında son 11 yılda euro bazında öğretmen maaşlarının düştüğü tek ülke Türkiye. 2009/2010 ile 2020/2021 dönemleri kıyaslandığında Türkiye’de euro bazında yıllık brüt maaşlar yüzde 10 geriledi.
Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin maaşı bu zaman diliminde en çok Litvanya’da (yüzde 269) yükseldi. Maaşlar Romanya’da yüzde 193 ve Bulgaristan’da yüzde 180 artış gösterdi. Kıbrıs ise yüzde 2 ile AB’de öğretmen maaşının en az yükseldiği ülke oldu.
Diğer ülkelerde öğretmen maaşlarındaki yüzdelik artış şöyle gerçekleşti: Çekya 163, Polonya 77, İsveç 68, Macaristan 54, Almanya 42, Hollanda 20, Yunanistan 11 ve İtalya 6.
Türkiye satın alma gücünde 36 ülke içinde 11. sırada
Satın Alma Gücü Standardına göre ise Türkiye öğretmen maaşlarında daha iyi durumda. Türkiye bu alanda 36 Avrupa ülkesi içinde 11. sırada yer alıyor. Satın Alma Gücü Standardına göre bakıldığında ülke sıralamalarının değiştiği görülüyor. Bu anlamda en dikkat çeken ülkelerin başında Türkiye geliyor.
Satın Alma Gücü Standardına göre öğretmen maaşının en yüksek olduğu ülke 50 bin 537 ile Almanya. En düşük ise Arnavutluk’ta (7 bin 824). Türkiye’de bu miktar 28 bin 455.
Diğer ülkelerde satın alma gücüne göre öğretmen maaşları şöyle: İsviçre (38 bin 601), Hollanda (32 bin 350), Kıbrıs (25 bin 25 bin 465), Fransa (24 bin 563), İtalya (23 bin 601), Yunanistan (15 bin 435) ve Bulgaristan (15 bin 159).
Eurydice verilerine göre 2020/2021 döneminde satıl alma gücüne göre Türkiye’de öğretmen maaşları birçok AB ülkesinden çok daha yüksek durumda. Türkiye bu alanda Fransa, Norveç, İtalya ve Yunanistan gibi ülkeleri geride bırakıyor.
Almanya’da ise öğretmen maaşlarının Fransa ve İtalya gibi ülkelerin iki katından fazla olması dikkat çekti.
Öğretmen maaşının asgari ücrete oranı
Türkiye’de mesleğe yeni başlayan öğretmenler asgari ücretin 1,8 katı kadar maaş alıyor. Bu oran brüt maaşların kıyasına dayanıyor. Bu anlamda en iyi durumdaki ülke 2,8 kat ile Almanya. En düşük oran 1,1 ile Polonya’da. Bu da Polonya’da öğretmenlerin neredeyse asgari ücrete yakın kazandıklarını gösteriyor.
Kaynak: Tr.euronews
Almanyada 3+1 evin kirası 1600 euro, aylık maaş 4500 euro. Buna göre kıyaslayın. Ülkenizi aşağılamayı bırakın.
İsviçrede ekmek 50 lira.portakal kilo 150 lira.Balık kilo 800 lira.1+1ev kirası 1200 frank.24000 lira.Öğretmen maaşı 100 bin olsa bile bizim öğretmenlerin 20000 tl ile standartları daha yüksek.Inanmayan adam gibi soruştursun.Palavralara inanmasın.
Bakıyorum da Almanya yine bizi kıskanıyor. Harika gidiyoruz.
Öğretmen 20k almıyor onu bir aklına sok
Gel sen yasa 2 ay İstanbulda sonra bu yorumu yazabiliyor musun
Peki o ülkelerde mühendis maaşı ne kadar, memur maaşı, doktor maaşı, işçi maaşı? Sanki ülkede bir tek öğretmenler Avrupaya göre az maaş alıyor. Ocakta her memur yüzde 30 zam alırken öğretmenler yüzde 50 zam aldı. Hâlâ memnun değiller. Yarım gün çalışmalarına rağmen tam gün çalışan memurların en az yüzde 50 daha fazla ücret alıyorlar ek dersle beraber
Eşi çalışmayan uzman öğretmen maaşı 18 bindir. En az ek ders alan 4-5 bin ek ders alır. Şu anda bir uzman öğretmen maaşı 22 -23 bindir. Aslında çoğu daha fazla alır. Dyk, başka kurslar, belleticilik, destek eğitim vs.
O zaman neden Oradasınız. Gelin lkemize öğretmenin aldığı maaşka yaşayın
Türkiye’de 3+1 kirası da en az 5-6 bin öğretmen maaşı 14 bin. Oran aynı. En azından oralarda alım gücü sayesinde gıda vs dilediğiniz gibi alıyorsunuz. Burada herkes ince ince hesaplar yaparak maaş gününü bekliyor. Palavralarınızı herkes yemez!
Yani 4.500×20.000=90.000 TL maaş alıyorsunuz.
Vaaaayyy.
Ve siz bunu beğenmiyorsunuz.
Bekleriz ülkemize…
Arkadaş sen gözünü aç hesabın güzel
Türkiye de maaş 8500
Ev kirası en az 5000
Almanya bizi kıskanıyor dan kurtul
Yalakalık yapmanın bile bir adabı var
Yurt dışında yaşayıp
Türkiye hakkında yorum yapmayın
Bizim maaş sizin gibi buraya gelince
20 katına çıkmıyor
Yada gelin burada yaşayın
Yurt dışında euro kazanıp Türkiye de
harcamak güzel
Kimsenin ülkesini kötülediği yok
burada gerçekler böyle
Bizim burda sizin gibilere boşboğaz
Dangalak deriz
Eşi çalışmayan uzman öğretmen 18000 TL maaş almıyor. 16.800 TL civarında alıyor. Her öğretmen de ekders alamıyor. Ona bakarsanız tüm örnekleri meslek lisesi öğretmenlerinden verin. Nasılsa ekdersleri çok iyi. Ancak branş öğretmenlerinin bir çoğu aldığı DYK kurslarıyla ekders alabiliyor. Diğer türlü maaş karşılığını ancak dolduruyor… bunu az veya çok yorumu yazmak için değil gerçekler bu şekilde yanlış bilgileniyor insanlar…
Si ne yiyip ne içiyorsunuz kim %50 zam aldı. Size yazıklar olsun .
Tarafsız değil. Yalan haber. Birçok ülkeyi 2-2,5 kat yazmışlar.
Bir de 2023 rakamlarını ve alım gücünü yazın.
Aslında biz öğretmenler üç yerden maaş alan memurlarız. Hem de her birinden yirmişer bin lira. Ama birini söyleriz ve onun da bir kısmını gizleriz. Normal memurun yarısı kadar çalıştığımız da yalan. Haftada en fazla on saat çalışıp alıyoruz, o altmış bin lira maaşı. Üstüne üstlük, ücret, dyk, etüt, belleticilik, harcırah, kira yardımı, doğalgaz desteği, diş kirası falan da dahil değil.
Nasıl hoşuna gitti mi?
Nasıl olsa yalan söyleyene ceza yok. Söyle gitsin.