Japon deprem uzmanı Moriwaki, Türkiye'deki incelemeleri sonucunda Doğu Anadolu'da bulunan fayın kırılmaya başladığını ifade etti. Uzman, en kötü senaryonun hem kırılma hem de kayma olayının yaşanması olduğuna dikkat çekti.
Deprem Eğitim Tırı ve Keşif Gezileri Devam Ediyor
Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Deprem Eğitim TIR'ı "Kaşif" ile gerçekleştirdiği keşif gezileri kapsamında, 6 Şubat'taki depremden etkilenen illeri ziyaret ediyor. Moriwaki, Hatay'dan sonra yaptığı açıklamalarda, Suriye ve Kıbrıs'a uzanan bir fay hattının denizin altında olduğunu ve bu durumun büyük bir tsunami riski oluşturabileceğini vurguladı.
Malatya ve Bölgeler Arası Tehlikeli Zeminler
Moriwaki, Malatya gezisi sonrasında yaptığı açıklamalarda, Malatya'da Maraş ve Hatay gibi Ova tarafından yumuşak zeminin, yapılaşma için tehlikeli olduğunu belirtti. Aynı zamanda, zeminin daha sağlam olduğu bölgelerde ve sert zeminin bulunduğu yamaçlarda kentsel dönüşümün başlatılmasının önemine değindi.
Tarihsel Perspektif ve Gelecekteki Depremler
1939'da Erzincan'da yaşanan depremi hatırlatan Moriwaki, Doğu Anadolu Fayı'nın uzun süredir kırılmadığını ve maalesef 6 Şubat depremiyle birlikte bu durumun değişmeye başladığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'deki depremlerle ilgili istatistiklere değinerek, bina güvenliğinin önemini vurguladı.
Türkiye'nin Deprem Riski ve Önlemler
Moriwaki, depremin bina değil, insan öldürdüğünü belirterek Türkiye'nin deprem riskini vurguladı. Türkiye'nin deprem sıralamasında Japonya'dan sonra 6. sırada olduğunu hatırlattı. Ancak, can kaybının Türkiye'de daha yüksek olduğunu belirterek, mimar ve mühendislerin bu durumu düzeltmek için çaba sarf etmeleri gerektiğini vurguladı.