Genel Başkan Kadem Özbay imzasıyla Eğitim-İş tarafından gönderilen dilekçe, öğretmenevleri ve akşam sanat okulları konusunu ele alıyor. Yazıda, 1980 yılında kurulan öğretmenevlerinin asıl amacının, eğitim çalışanlarının konaklama ihtiyacını karşılamak, dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarına cevap vermek, sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile meslekî gelişimlerine destek olmak olduğuna vurgu yapılıyor.
Öğretmenevleri: Asıl Amaçlarından Uzaklaşan Kurumlar
Ancak, son yıllarda öğretmenevlerinin kamuya ve sivil konaklamaya açılması, öğretmenlerin bu imkânlardan yeterince yararlanamamasına neden oluyor. Güvenli konaklama ve dinlenme amacıyla işletilmesi gereken öğretmenevleri, adeta öğretmenlerin içine giremeyeceği kurumlar haline gelmiştir.
Ankara Başkent Öğretmenevi ve Diğer Büyük Kentlerdeki Durum
Bu durum sadece Ankara Başkent Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu için değil, aynı zamanda diğer büyük kentlerde bulunan öğretmenevleri için de geçerlidir. Sağlık sorunları, görevde yükselme sınavları veya dinlenme amaçlı büyük kentlere giden Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenleri ve çalışanları, harici kamu personelleri ve sivil vatandaşlarla birlikte otellerde konaklama yaptıkları için yer bulamama sorunuyla karşı karşıyadır.
Öğretmenevleri: Asıl Amaçlarına Dönülmeli
Öğretmenevleri, asıl amacından uzaklaşmış ve kamuya hizmet veren oteller haline gelmiştir. Konaklama imkanı bulamayan eğitim çalışanları, piyasadaki otellerde kalmaya zorlanmaktadır. Ancak, otel fiyatları gecelik 1500 - 3000 TL arasında değişmektedir ki bu fiyatlar, öğretmenlerin ödeme gücünün çok üzerindedir.
Çözüm Önerileri ve Talepler
Bu nedenle, öğretmenevleri ve akşam sanat okullarının asıl kuruluş amacına geri dönmesi gerektiği düşünülmektedir. Öncelikle, öğretmenlere ve diğer eğitim çalışanlarına boş oda bulunduğu sürece hizmet sunulmalı, doluluk oranı tamamlanmamışsa sivil vatandaşların konaklamasına izin verilmelidir.