Türkiye'de öğretmenlerin maaşlarına etki eden önemli konulardan biri, yıl sonlarına doğru artan vergi dilimleri olmuştur. Ancak son gelişmelere göre vergi dilimlerinde önemli bir değişiklik yapılması gündemde. Özellikle Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Alper Öğretici'nin açıklamaları bu konuda dikkat çekiyor. Öğretmenlerin ve diğer kamu çalışanlarının yıllardır enflasyon kadar maaş zammı aldıklarını dile getiren Öğretici, bu zamların enflasyona karşı eridiğini ve gelir vergisi diliminin memurlar ve emekliler için %15'e sabitlenmesi gerektiğini savunuyor.
Gelir Vergisi Dilimleri ve Öğretmenler
Gelir vergisi dilimleri yapılan güncellemeler sonucu şu şekilde belirlenmiştir:
- 70,000 TL'ye kadar %15
- 70,000 TL - 150,000 TL arası %20
- 150,000 TL - 550,000 TL arası ise %27
Ancak toplu sözleşmede yılın ikinci yarısına dair anlaşılan zam miktarlarının bir üst vergi dilimine giriş nedeniyle, maaşlara yansımadığını belirtmek önemlidir. BASK Genel Başkanı, memurların en büyük sorunlarından birinin yüksek vergi yükü olduğunu vurguluyor ve bu yükün azaltılması gerektiğini savunuyor.
BASK Genel Başkanı Alper Öğretici'nin Açıklamaları
BASK Genel Başkanı Alper Öğretici, resmi gazetede yayımlanan tebliğe göre 2023 yılı için gelir vergisi dilimlerini belirtiyor:
- 70,000 TL'ye kadar %15
- 70,000 TL - 150,000 TL arası %20
- 150,000 TL - 550,000 TL arası ise %27
Öğretici, yıllardır enflasyon kadar maaş zammı alan memurların en büyük sorunlarından birinin yüksek vergi yükü olduğuna dikkat çekiyor. Tüm memur, emekli ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi oranında kesintiler peşin yapılmaktadır.
Özellikle yılın ikinci yarısında alınan zamlar vergi dilimi nedeniyle genellikle maaşlara yansımamakta, yılın ikinci yarısına doğru vergi dilimine girilmektedir.