1 Ağustos 2023 tarihinde başlayan 7. dönem toplu sözleşme görüşmeleri, Kamu İşveren Heyeti ve yetkili konfederasyon arasında gerçekleşti. 22 Ağustos tarihinde hizmet kolları konusunda uzlaşma sağlanırken, genel konularda ise anlaşmazlık yaşandı. Bu aşamadan sonra devreye giren Hakem Kurulu, farklı bir zam oranı önermeksizin hakem heyetinin kararını aynen kabul etti.
Memur Zammının Değerlendirmesi
Önder Kahveci, yaptığı açıklamada memur zam kararını şu şekilde değerlendirdi: "Toplu pazarlık sürecinde heba edilen zaman ve emeğin, kamu işveren tarafı temsilcilerinin çoğunlukta olduğu ve memurların 1-0 yenik başladığı bir hakem heyetine bırakılarak sorunların ötelenmesine şahit olduk."
Konfederasyon ve Sendikaların Tutumu
Kahveci, yetkili konfederasyon ve sendikaların tavırlarına da değindi. "Gerek toplu pazarlık gerekse hakem sürecinde önerilen maaş artışlarının beklenen enflasyonun dahi altında kalmasından ve kamu işveren tarafının ifadelerinden anladığımız, 2023 Temmuz ayında memurlara yapılan artışların 2024 ve 2025 yıllarında memurlardan mahsup edilmek amacı taşıdığı görülmüştür."
Kamu Görevlilerinin Durumu
Memur ve emeklilerin durumuna dikkat çeken Kahveci, "Resmi enflasyon tahminin %33 olduğu bir ortamda kamu çalışanlarına toplamda %25’lik bir artış yapılmasının memur ve emeklileri enflasyona ezdirmekten başka bir izahı yoktur. Bu durumun sorumlusu, kamu işveren tarafının bu yaklaşımına tepkisiz kalarak yaşananlara çanak tutan yetkili ama etkisiz konfederasyon ve sendikalarıdır."
Geleceğe Dair İfade Edilen Hedefler
Kahveci, Türkiye Kamu-Sen olarak geleceğe yönelik hedeflerini şu şekilde açıkladı: "Kamu çalışanlarının 2024 yılında yaşanması muhtemel ekonomik olumsuzluklara mahkum bırakılmaması adına Türkiye Kamu-Sen olarak memur ve emeklilerimizin haklarının ilerletilmesi için her platformun değerlendirilmesi gerektiğini ve bu amaçla her türlü mücadeleyi vereceğimizi ifade ediyoruz."