Şirketlerden Maaş Sürprizi: Yeni Zam Haberleri ve Detaylar Ortaya Çıktı!

Şirketlerden Maaş Sürprizi: Yeni Zam Haberleri ve Detaylar Ortaya Çıktı!

2024'e yaklaşırken, iş dünyasında çalışanların maaşlarındaki değişikliklere dair önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle yazılım şirketleri, 2024 için belirledikleri ücret artış oranlarıyla dikkat çekiyor. Bu bağlamda, teknoloji sektöründe çalışanların maaşlarına yapılan ikinci zam oranları raporlanmış durumda.

Şirketlerin Belirsiz Gelecek Planları

Ancak, geleceğe dair planların belirsizliği nedeniyle, şirketlerin henüz yılsonu ücret artış planlarını paylaşmadığı görülüyor. Bu noktada dikkat çeken bir diğer husus ise şirketlerin yüzde 91'inin ücret artışlarını bireysel performansa dayandırdığı, ancak performans değerlendirme sistemlerine sahip olmadıklarıdır.

Endeavor Türkiye ve Melon'un Araştırma Raporu

Endeavor Türkiye ve Melon tarafından yürütülen "Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Araştırma Raporu" önemli verilere ışık tutuyor. Araştırma kapsamında, Türkiye'nin önde gelen 90 teknoloji şirketinden veri toplandı. Şu anki durumda, şirketlerin yüzde 94'ü yılda en az iki kez maaş artışlarını gözden geçiriyor.

Yazılımcılar Öne Çıkıyor

Yazılımcılar, teknoloji sektöründeki en yüksek ücreti alan grup olarak öne çıkıyor. Ancak, bu alandaki çalışanların şirkette kalma süresi sadece 12 ayı aşıyor. Bu durum, sektördeki yoğun rekabetin ve talebin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Planlanan Ücret Artışları ve Gerçekleşen Değişiklikler

2023 yılında planlanan ücret artışları, öngörülenin üzerinde gerçekleşti. Özellikle yazılım rolleri için tahmin edilen yüzde 82'lik artış, yılsonunda yüzde 91'e yükseldi. Aynı şekilde uzman ve yönetici rolleri için de benzer oranlarda artışlar gözlendi. Şirketlerin yüzde 70'i, 2023 yılında yüzde 30'un üzerinde ek ücret artışları uyguladı.

Çalışma Modellerindeki Değişim

Çalışma modellerine bakıldığında, şirketler 2023'te uyguladıkları modelleri 2024'te de sürdürmeyi planlıyor. Tamamen uzaktan çalışma oranı yüzde 24'ten yüzde 20'ye geriledi, ancak tamamen ofislere dönmeyi seçen şirketlerin oranı sadece yüzde 6.2 oldu. Şirketlerin yüzde 65'i, etkin iletişimi sürdürme konusunda kaygılı, yüzde 57'si ise çalışan bağlılığını koruma konusunda endişeli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haber Haberleri