SON DAKİKA: Öğretmen Atamaları Açıklaması!

Türk Eğitim Sen'in Başkanı Mehmet Tuncay, öğretmen atamaları konusunda 2023-2024 eğitim yılında 100 bin atama talebiyle önemli açıklamalarda bulundu. Adaletli atama ve eğitim kanununda değişiklikler talep ediliyor.

Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Mehmet Tuncay, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı'nın başlamasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Tuncay, Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 bin öğretmen ataması taleplerini dile getirdi.

Öğretmen Atamalarının Önemi

Ücretli öğretmen sayısının 76 bin 485 olduğu, bununla birlikte kadro açığının ise 83 bin 547 olduğu bilgisini paylaşan Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Mehmet Tuncay, ücretli öğretmenlerin sigorta haklarının eksik olduğunu ve diğer öğretmenlerin sahip olduğu haklardan yoksun kaldıklarını ifade etti.

100 Bin Atama Talebi

Tuncay, "2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı başlıyor. Öncelikle öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarımıza ve öğrencilerimize başarılı bir eğitim-öğretim yılı diliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 bin atama istiyoruz!" diyerek açıklamasına devam etti. Okulların ders zili sorunlarına dikkat çeken Tuncay, öğretmen yetersizliğinin bu sorunların başında geldiğini vurguladı. Geçmiş eğitim-öğretim yılında sendikaların ücretli öğretmenlerle ilgili yaptığı araştırmaya göre, 78 ilde ücretli öğretmen sayısının 76 bin 485 olduğunu, norm kadro açığının ise 75 ilde 83 bin 547 olduğunu belirtti. Bu durumun norm kadro ihtiyacını karşılamadığına dikkat çeken Tuncay, ücretli öğretmenlerin 5 bin 503'ünün pedagojik formasyona sahip olmadığını ekledi. Ücretli öğretmenlerin ders başına ücret aldığını, ancak sigortalarının tam olarak yatmadığını ve diğer öğretmenlerin sahip olduğu haklardan faydalanamadıklarını dile getirdi.

Adaletli Dağılım ve Atama Sayısı

KPSS'den yüksek puan alan öğretmenlerin atanma imkanlarının yetersiz olduğunu belirten Tuncay, kontenjan sayısının bazı branşlarda çok az olduğunu ve bu nedenle yüksek puan alan öğretmenlerin atanamadığını ifade etti. Bu yüzden atama sayısının artırılması gerektiğini ve kontenjanların adil bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, öğretmen atamalarının sadece kadrolu yapılması gerektiğini, ücretli öğretmenlik uygulamasının kaldırılması gerektiğini belirtti. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili düzenlemelerin Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilen hükümler dikkate alınarak öğretmenlerin beklentileri doğrultusunda yapılması gerektiğini söyledi.

Kanunun Zenginleştirilmesi

Tuncay, Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili görüşlerini Anayasa Mahkemesi'nde dile getirdiklerini ve Yüksek Mahkeme'nin bazı hükümleri iptal ettiğini hatırlattı. Okulların açılma arifesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, kanunda yapılacak düzenlemelerin öğretmenlerin taleplerini dikkate alarak şekillendirileceğini açıkladığını söyledi. Tuncay, kanunun sahipsiz kalmayacağını ve TBMM açıldığında gerekli düzenlemelerin yapılmasını beklediklerini ifade etti.

Mülakat Eğitiminin Kaldırılması

Kanunla ilgili temel taleplerini sıralayan Tuncay, yeni kanunun öğretmenlerin muhatap olduğu mevzuatı ve süreçleri içermesi gerektiğini belirtti. Sınavın kaldırılması, 5 yılını dolduran öğretmenlerin uzman, 10 yılını dolduran öğretmenlerin başöğretmen unvanı alması, yönetici atamalarında mülakatın kaldırılması ve tüm atamalarda sadece yazılı sınav puanının esas alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Zorunlu Hizmet Tazminatı'nın elverişsiz bölgelerde görev yapmayı teşvik etmek amacıyla getirilmesi, eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek amacıyla caydırıcı müeyyidelerin getirilmesi gerektiğini ekledi. Aile bütünlüğünün korunması için il içi ve il dışı mazeret tayin taleplerinin karşılanması gerektiğini ve mülakat eğitiminin tüm aşamalarının kaldırılması gerektiğini belirterek açıklamasını tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haber Haberleri