Milli Eğitim Bakanlığı, Şube Müdürlerine başöğretmenlik unvanının verilmesi konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Bu öneri, Liyakat Sen tarafından TBMM'ye iletilmiş durumda. Liyakat-Sen'in yaptığı açıklamalara ve detaylara yakından bakalım.
Şube Müdürlerine Başöğretmenlik: Detaylı Açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı, şube müdürlerine başöğretmenlik unvanının verilmesi gerekliliğini vurguluyor. Geçtiğimiz yıl uygulanan Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ile birçok öğretmen ve okul yöneticisi uzman öğretmen unvanına yükselmişti. Bu süreçte uzman öğretmenlik yanında başöğretmenlik unvanları da verilmişti. Ancak, şube müdürlüğü görevinde bulunan öğretmenlere bu ayrıcalık tanınmamıştı. Bu nedenle, şube müdürü olarak görev yapan öğretmenler maddi anlamda mağduriyet yaşamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı'nda şube müdürlerinin ücret sorunu devam ederken, Liyakat Sen'den yapılan açıklama önem arz etmektedir.
Liyakat Sen'in Açıklaması
Liyakat Sen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 31750 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda belirtilen şartlara uygun öğretmenlere uzman öğretmen veya başöğretmen unvanlarının verildiğini belirtti. Ancak, öğretmen unvanlı kadrolarda görev yaparken görevde yükselme sınavlarını başarıyla geçerek Milli Eğitim Şube Müdürü unvanına geçiş yapan öğretmenlerin bu haklardan mahrum bırakıldığını ifade etti.
Anayasamız ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre kariyer ve liyakat teşvik edilmelidir. Ancak, şube müdürlerinin kariyer yükseldikçe özlük ve mali haklarının azaldığına dikkat çekildi. Liyakat Sen, Milli Eğitim Şube Müdürlerinin yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi amacıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklik yapılmasını ve MEB Şube Müdürlerine 'Başöğretmen' unvanının eklenmesini önermektedir.