2016 yılında Bakanlar Kurulu, Danıştay'ın kararına rağmen kış saati uygulamasını kaldırma kararı aldı. Ancak, uygulama 2017 yılında hayata geçti ve Türkiye, kalıcı yaz saati uygulamasına geçiş yaptı.
Kış Saati ve Günlük Hayat: Sorunlar ve Çözümler
Bu karar, güneşten daha fazla yararlanma ve enerji tasarrufu sağlama amacını taşıdığı halde, sabah işe ve okula gidenler için karanlık saatlerde yaşanan sorunları beraberinde getirdi. Kış aylarında evlerinden çıkan vatandaşlar, sadece soğuk hava ile değil, aynı zamanda karanlık saatlerde gruplar halinde dolaşan başıboş köpeklerle mücadele etmek zorunda kaldı.
Kış Saati Tartışmaları: TBMM'de Yeniden Gündem
Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, sabit saat uygulamasının kaldırılması için TBMM'ye kanun teklifi sundu. Teklifte, enerji tasarrufu amacıyla çalışanlar ve öğrencilerin olumsuz etkilendiği, Avrupa ülkeleri ile saat farkının düşürülmesi gerektiği vurgulandı.
Süllü, aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi'nin raporunun gizli tutulduğunu iddia ederek, kalıcı yaz saati uygulamasının özel sektöre ek kazanç sağladığını ve devletin elektrik şirketlerine ödemelerinin arttığını belirtti.
Kış-Yaz Saati Uygulamasının Kökeni ve Tarihçesi
Kış-Yaz saati uygulaması, ilk olarak 18. yüzyılda ABD'de Benjamin Franklin tarafından mum tasarrufu amacıyla başladı. Avrupa'da ise kömür tasarrufu nedeniyle yaygınlaştı. İlk kez 1. Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından başlatılan uygulama, 2. Dünya Savaşı'nda diğer ülkelerin katılımıyla genişledi.