Öğretmenler, öğrencilerin Türkçe kelime dağarcığının kısıtlı olduğunu ve bu nedenle etkili iletişim kurmakta zorlandıklarını belirtiyorlar. Ayrıca, öğrencilerin günlük yaşamlarında kullandıkları kötü ve argo kelimelerin, hatta küfürlü cümlelerin ilkokul seviyesine kadar inmesi öğretmenleri rahatsız ediyor. Peki, uzmanlar bu konuda ne söylüyor?
Uzmanların Tavsiyeleri
Ankara Üniversitesi PDR Anabilim Dalı Başkanı ve Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Pişkin, bu sorunun nedenlerini açıklarken, "Bazen dikkat çekmek, büyüdüm demek, küfürlü konuşan arkadaş gruplarına uyum sağlamak, çoğu zaman da yetişkinleri model aldıkları için küfretmeyi öğrenirler" şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Ayrıca, çocukların küfürlü konuştuğunda ailelerden tepki almadığı veya küfretmelerine gülünüp, takdir edilir gibi karşılandığı durumların bu alışkanlıkları pekiştirdiğini belirtiyor.
Prof. Dr. Pişkin, "Son yıllarda filmlerde, dizilerde ve özellikle komedi programlarında küfürlü ve argo konuşmaların daha fazla yer alması, bunun normal bir davranış gibi gösterilmesinin teşvik edici bir unsur olduğunu" ifade ediyor ve şu önerilerde bulunuyor: "Anne-babalar, yetişkinler ve medyada öne çıkan figürler, çocuklara ve gençlere olumlu mesajlar vererek rol modeli olmalı. Küfürlü konuşmanın bir değer olarak sunulduğu ortamlarda bu alışkanlıkları engellemek mümkün değildir. Nezaketi ve erdemi bir değer olarak benimsemediğimiz sürece küfürlü iletişimi engelleyemeyiz. Şiddete hayır dediğimiz gibi küfre de hayır kampanyası düzenlememiz ve en önemlisi yetişkinlerin bu kurala uyması gerekmektedir."