Deprem uzmanı açıkladı: İstanbul'da deprem açısından en riskli ilçeler hangileri? İstanbul depreme hazır mı?

Deprem uzmanı açıkladı: İstanbul'da deprem açısından en riskli ilçeler hangileri? İstanbul depreme hazır mı?

CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da riskli ilçe ve mahalleleri açıkladı. Prof. Dr. Ersoy, "Anadolu Yakası genel olarak sağlam bir zemine bir sahip. Zemine iyileştirme yapılmadığı için yıkılan, devrilen binalar var. Mutlaka yapının zeminle barışık olması gerekir." dedi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un CNN TÜRK canlı yayınında aktardıkları şöyle:

Anadolu Yakası genel olarak sağlam bir zemine bir sahip. Anadolu Yakası'nda Sarıyer, Şişli, Eyüp, Başakşehir daha sağlam Avrupa Yakası'nın güney ilçelerine göre... Güney ilçeler nereler; Küçükçekmece, Bakırköy, Zeytinburnu, Avcılar, Güngören. Maltepe sahillerinde bir sürü dolgu alan var, Kadıköy yakasında dereler var. Dere yataklarının olduğu bölgeler en hassas yerler.

Yapılarımızı bir sonraki depreme hazır mı? Proje bakımından hazır mı? Zemin bakımından hazır mı? bir göstermekte fayda var. Müteahhite de sorabilirler, yapılarının oturma izni var mı, zemine uygun mu? Bunu bir uzmana sormaları gerekiyor.

Zemini kötü çıktıysa, kötü zeminle ilgili bir iyileştirme yoksa, onun tedaviler var, eğer yoksa bina hasar görebilir. Zemine iyileştirme yapılmadığı için yıkılan, devrilen binalar var. Mutlaka yapının zeminle barışık olması gerekir.

Ben sağlam zeminde oturuyorum, evin hiçbir önemi yok diye düşünüyorlarsa yanılıyorlar. En sağlam zeminde bile çürük bir yapı varsa yıkılabilir. Esenyurt'ta yaptığınız bir gökdelenle Maslak'ta yaptığınız bir gökdelen arasında çok fark var. Esenyurt'ta yaparken zemine uygun iyileştirmeler yapmak zorundasınız.

Haritada gri belirlenmemiş alanlar. O kadar gösterişli binalar yıkıldı ki, yönetmeliğe uygun ama projede yazanlar uygulamada yapılmamış. İstanbul'dakiler evine güvenemiyor. Vatandaş artık bunu biliyor, gözü açıldı, kaygı duyuyor. Şu anda piyasada üçkağıtçı diye tabir edilen evleri kontrol ediyormuş gibi yapıp iyi uzman olmayan kişiler var.

Bundan sonra kiralanan ya da satın alınan evlerin sağlamlık raporunun istenmesi gerekiyor. Bu da mal sahibinin sorumluluğundadır. Aynı arabadaki ruhsat gibi evlerin de ruhsatının aranması gerekiyor. Aşağıdaki iş yeri senden habersiz kolonları kesti, birkaç yerde bir tekrarlanabilir kontroller yapılması gerekiyor. (haberturk)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamudan Haber Haberleri