Doğum Borçlanması
Ev kadınlarına emeklilik imkanı sunacak olan düzenleme, dört aşamada gerçekleştirilecek. İlk aşamada, sosyal güvencesi olmayan ev kadınları, isteğe bağlı sigorta sistemiyle sosyal güvenceye kavuşturulacak. Devlet, bu isteğe bağlı sigorta sisteminin primlerinin üçte birini ödeyecek. İkinci aşamada, erken emeklilik adımları hayata geçirilecek ve kadınların emeklilik yaşı çocuk sayısına göre esnetilecektir. Üçüncü adımda ise çalışan ve ev hanımı anneler için yıpranma düzenlemesi yapılacak. Sosyal güvencesi olmayan anneler öncelikli olarak değerlendirilecek, ancak daha önce çalışmış olan anneler de bu uygulamadan faydalanabilecektir.
Çocuklar İçin Doğum Borçlanması
Son aşamada ise, kadınların sigortalılık sürecinden önce dünyaya gelen çocukları için doğum borçlanması yaparak prim kazanmaları için çalışmalar başlatılacak. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları belirtti:
"Seçimlerden önce Aile Koruma Kalkanı Paketi açıklanmıştı ve bu paketin içinde Aile ve Gençlik Bankası da yer alıyor. İlk olarak Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulmasını bekliyoruz. Desteklerin kaynağı bu banka olacak ve Karadeniz gazı ile petrol bu kaynağı oluşturacak. İsteğe bağlı sigorta dediğimiz Bağ-Kur, bu düzenlemenin bir parçası. Kısmi emeklilik şartı şu anda 5.400 iken, SSK ve Bağ-Kur primlerinin işlenmesi de bu torba yasa kapsamında düzenlenecek. Eğer kısmi emeklilikte bir prim indirimi olursa, bu rakam 5.400'ten 4.500'e düşebilir. Böylece ev kadınları isteğe bağlı sigorta ve kısmi emeklilikle daha erken emekli olabilecekler. 90 gün eklenirse, 4 yıl çalışan bir anne 5 yıllık prim sahibi olacak. Yaş şartı 51 olduğunda, bu yaş şartı 50'ye indirilecek. Şu anda sigortadan önceki doğumlarda 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapılabilirken, sigortadan sonra doğum borçlanması yapılamıyor. Yasa koyucu, burada 1 veya 2 çocukla ilgili düzenleme yapabilir. Bu konuda gelirin kısa sürede çıkması ve sonbaharı bulması bekleniyor."
Başvurular Başlıyor
Milyonlarca ev hanımını ilgilendiren düzenlemenin, Temmuz ayının ikinci haftasında Meclis'e sunulması bekleniyor. Meclisten geçmesinin ardından düzenleme Temmuz sonunda yürürlüğe girecek ve başvuruların başlaması bekleniyor. Ev hanımlarına emeklilik imkanı sunacak bu düzenleme, ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşmasını sağlayacak ve erken emeklilik hakkı tanıyacaktır. Bu adımların hayata geçirilmesiyle ev kadınları, geleceğe daha güvenli bir şekilde bakabileceklerdir.