Enflasyon Farkı ve Seyyanen Zam ile Memur Maaşlarında Yükseliş
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hak İş Kongresi'nde yaptığı açıklamada, Temmuz ayında memur maaşlarıyla ilgili ilave düzenlemelerin yapılacağını duyurdu. Yapılan düzenlemeler sonucunda, en düşük memur maaşlarının refah payıyla birlikte enflasyon farkı hesaplanarak 22 bin liraya yükseleceği belirtildi. Bu rakamın net maaş olduğu kamuoyuyla paylaşılmıştır. Ancak, kulislere yansıyan bilgilere göre, konuyla ilgili bazı detaylar ortaya çıkmaktadır.
Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem, memur maaşlarındaki zam düzenlemesi hakkında masadaki üç farklı formülü açıkladı. Kamuda en düşük memur maaşı olarak kabul edilen 11 bin 800 lira üstüne, aile yardımı ve 2 çocuk yardımı da dahil edilerek üç farklı formül üzerinde çalışıldığı belirtilmiştir. Peki, bu formüller nelerdir?
Faruk Erdem'e göre, memur maaşlarındaki düzenlemeler şu şekilde gerçekleşebilir: "Ancak en çok üzerinde durulan konu, öncelikle seyyanen zam uygulanması ve ardından da yüzde 30 civarında bir zam yapılmasıdır. Böylece, taban maaşlara seyyanen zam ve yüzde 30 oranında zam yapılması, tüm memurlara da yüzde 30 zam yapılması şeklinde bir formül benimsenebilir."
İşte en düşük memur maaşlarıyla ilgili 3 farklı formül:
- Formül:
11.800 + 10.200 = 22.000 TL
- Formül:
11.800 + 5.000 = 16.800 x % 30 = 22.000 TL
- Formül:
11.800 x % 86 = 22.000 TL
Bu formüller üzerinde yapılan çalışmalar, memur maaşlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, resmi açıklamaların ardından daha net bir bilgi sağlanması beklenmektedir. Memur maaşlarının artması, çalışanların ekonomik durumlarına olumlu bir etki yapacak ve refah seviyelerinin yükselmesini sağlayacaktır.