SES, Gıda ve Temel Harcamalar İçin 33.750 TL Maaş Teklifini İşaret Ediyor
Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), memurlara yapılan 33 bin 750 TL maaş teklifini değerlendirdi. SES, gıda ve temel harcamalar için bu miktarın gerektiğini belirterek, "En düşük memur maaşı 22 bin olacak söylemi temmuz zammı olarak uygulansa bile derdimize derman olmayacak" dedi.
Sağlık Emekçilerinin Çalışma Koşulları ve Sorunları
SES, uzun yıllardır ağır iş yükü ve düşük ücretlerle çalışan sağlık emekçilerinin durumuna dikkat çekti. Pandemi ve depremin etkisiyle sağlık emekçileri daha da yıpranırken sağlıklarının tehlikeye girdiğini ifade etti. Ayrıca, sağlık sisteminin sonucu olarak hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, idarecilerin mobbingi ve siyasal şiddet gibi şiddet türleriyle karşılaştıklarını belirtti.
Sağlık Emekçilerinin Gelir Artışı İçin Feragatler
SES, en düşük temel ücretlere sahip sağlık emekçilerinin gelirlerini artırmak için çeşitli feragatlerde bulunmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Yıllık izinler, bayram ve hafta sonu tatilleri gibi dinlenme haklarından feragat ederek fazla mesaiye ve nöbet tutmaya zorlandıklarını vurguladı. Ayrıca, sağlık emekçilerinin yoğun bakım ve acil gibi öncelikli servislerde çalışmak için torpil aramak zorunda kaldıklarını ve çalışma koşullarının giderek ağırlaştığını belirtti. Son yıllarda artan sağlık emekçisi intiharları ve yurtdışına göç etme durumları da bu zorlu koşulların bir sonucu olarak ortaya çıktı.
Gıda ve Temel Harcamalar İçin İhtiyaç Duyulan Miktar
SES, seçim öncesi vaat edilen "En düşük memur maaşı 22 bin olacak" söyleminin 15 Temmuz maaş zamlarına uygulansa bile yeterli olmayacağını ifade etti. Türk İş'in Mayıs ayı verilerine göre, 4 kişilik bir hanenin gıda ve temel harcamaları için 33.750 TL'ye ihtiyaç duyduğu belirtildi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyetinin ise 13.500 TL'ye ulaştığına dikkat çekildi. Bu rakamlar, bireylerin sosyal ve kültürel alanda gelişmesi için tatil yapma gibi olanakları olmadığını göstermektedir. Ayrıca, artan kira fiyatlarının da yeterince dikkate alınmadığı ifade edildi. Bir maaşın birçok ilde sadece bir kiraya yetmediği veya kira ücretinin bile karşılanamadığı durumlar yaşandığına vurgu yapıldı.
Mevcut Ücret Rejimi Değişmeli
Açıklamada, mevcut ücret rejiminin değişmesi gerektiği belirtildi. Temel ücretlerin yoksulluk sınırının altında olmaması gerektiği vurgulandı. Aynı zamanda, çalışanların insanca yaşam koşullarını sağlayabilmeleri için en düşük temel ücretin en az 3 asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerektiği ifade edildi. Bunun yanı sıra, işin riski, niteliği, eğitim durumu ve hizmet yılı gibi kriterlerin de göz önünde bulundurularak giydirilmiş ücretlerin belirlenmesi gerektiği belirtildi. Bu temel ücret modelinin yardımcı hizmetler sınıfı, idari hizmetler sınıfı, sağlık hizmetleri sınıfı ve diğer meslekler için ayrı ayrı belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Tüm ücretlerin emeklilik dönemine yansıtılması gerektiği de açıklamada yer aldı.
TİS ve Sendika Yasası Değişiklikleri
Açıklamada, temel ücret artışıyla ilgili tartışmaların, özlük hakları, sosyal haklar ve demokratik hakların tamamının Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasında belirlenmesi gerektiği belirtildi. 4688 sayılı sendika yasasının grevli ve özgür pazarlığı içerecek şekilde değiştirilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, yetkilendirilmiş sendikaların hükümetle yapılan anlaşmalar sonucunda emekçileri sefalet ücretlerine teslim ettiği ve sendikal örgütlenmenin en önemli kazanımının TİS olduğu vurgulandı. TİS süreçlerinin anlamsız bir hale geldiği ve iktidarın tek taraflı ücret belirlemeleriyle TİS masasını etkisiz hale getirdiği ifade edildi.