Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden sonra vatandaşlar merak ediyor. Bir sonraki büyük deprem nerelerde olabilir? Vatandaşlar bu süreçte özellikle uzman isimleri takip ediyor. Bunlardan bir tanesi de Prof. Dr. Naci Görür. Uzman isim daha önce yaptığı deprem tahminleriyle ön plana çıkıyor. Söylemleri yakından takip ediliyor. Bir sonraki büyük deprem nerelerde olabilir? Kaç büyüklüğünde olur? İstanbulda deprem olacak mı? Hangi fay hatları tehlikeli? Artçı depremler kaç büyüklüğünde olur? Ne kadar sürer? Canlı yayında soruları yanıtladı.
İSTANBULDA DEPREM BEKLİYORUZ..
Prof Dr. Naci Görür: "Özellikle İstanbul’da depremi bekliyoruz. Bunun nedenleri var. Bölge sismik bir boşluk" ifadelerini kullandı.
"Özellikle İstanbul’da depremi bekliyoruz. Bunun nedenleri var. Bölge sismik bir boşluk. Bizim yaptığımız bütün araştırmalar Marmara’nın kırılma mecburiyetini gösteriyor. Adalar fayı ve Kumburgaz fayı ya beraber ya da ayrı ayrı kırılacak. Batı Tekirdağ fayının da 1912’de kırıldığını düşünüyoruz. Dolayısıyla 'İstanbul’da deprem olacak' dememizin nedeni bilimsel gerçeklik.”
YEDİSU FAYINA DİKKAT!
Bunun yanı sıra daha önce deprem bekledikleri bölgeleri sıralayan Naci Görür, Maraş depreminden önce, İstanbulda olur, sonra Kahramanmaraşta, sonra Bingöl Karlıova civarında sonra Elazığ'da olur diyorduk. Kahramanmaraş ve Elazığ depremleri gerçekleşti. Şimdi dikkat etmemiz gereken nokta Yedisu fayı olduğunu belirtti. Naci Görür Yedisu Fayı hakkında şu ifadelere yer verdi:
"Yedisu fayında, 7 büyüklüğü üstünde deprem olabilir. Çünkü, 1780’li yıllarda 7.4 büyüklüğünde deprem üretmiş. O zamandan beri deprem yok. Üstelik Erzincan depremi oldu ve oraya stres biriktirmiştir. Bu kesimlerde hassas olunması gerektiğini düşünüyoruz. Yedisu Erzincan-Karlıova arası ve Karlıova-Bingöl Göynük arası için "7.2 ve 7.4 büyüklüğünde deprem bekliyoruz''
İZMİR BÖLGESİNDE 12-13 TANE AKTİF FAY VAR..
Bunun yanı sıra İzmir'in etrafından pek çok aktif fay olduğunu belirten Naci Görür buralara ayrıca dikkat etmemiz gerektiğini ifade etti.
"İzmir Körfez de büyük bir fay var. İzmir fayı ciddi bir fay ve 7 ve üzerinde bir deprem üretebilir. Nitekim, Körfez alanı 70 kilometre olmasına rağmen 117 kişi hayatını kaybetti. O bölge zayıf zemin. İzmir bölgesinde yaklaşık 12-13 tane aktif fay var.”
KAHRAMANMARAŞ VE ÇEVRESİNDE ARTÇILAR NE KADAR SÜRECEK?
Prof. Dr. Naci Görür Kahramanmaraş ve çevresinde artçıların ne kadar süreceği ve en şiddetli artçı depremin ne kadar olacağını belirtti. Yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
''7.7 , 7.6 gibi depremler olduğu zaman genellikle 1 yıl veya daha fazla sürebileceğini düşünüyoruz. Elazığ depremi 1 yıldan fazla sürdü. Mesela 7.4 şiddetindeki bir depremin artçısı en fazla 6.4 olur. Gittikçe küçülür ve seyrekleşir. 1 sene sonra belki birkaç ay daha sürer ondan sonra biter. Artçı depremler o bölgenin temizlenmesi gibidir. ''