Vergi Borcu Yapılandırması ile İlgili Son Başvuru Bugün!
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre, bugün, vergi dairelerine ve sosyal güvenlik müdürlüklerine olan borçların yapılandırılması için başvuruların sona erdiği gün. Peki, yapılandırma süreci hangi borçları kapsıyor ve taksitlendirme nasıl yapılacak?
Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamında?
Yapılandırma düzenlemesi, vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamını, gecikme zammı ve faizi yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncellenerek hesaplanan borcun ödenmesini, vergi aslına bağlı cezaların tamamının silinmesini, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50'sinin silinmesini, dava konusu yapılan ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılmasını, vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden alacakların yapılandırılmasını, 2018-2022 dönemine ilişkin matrah ve vergi artırımında bulunan ve gerekli şartları yerine getiren mükelleflere dair vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmamasını sağlamaktadır.
Borç Yapılandırmasında Taksit Sayısı Ne Olacak?
Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar, 12, 18, 24, 36 veya 48 ayda eşit taksitler halinde ödenebilecektir. Taksitli ödeme tercih edildiğinde, seçilen taksit sayısına göre yapılandırılan tutarlara ayrıca katsayı uygulanacaktır. Katsayılar yıllık %9 olarak belirlenmiştir.
Peşin ödeme yapıldığında ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından %90 indirim yapılacak ve katsayı uygulanmayacaktır. İdari para cezalarının peşin ödenmesi halinde ise ceza tutarından %25 indirim yapılacaktır.
Yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşların ilk iki taksiti süresinde ve tam olarak ödemeleri gerekmektedir. İlk iki taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, bir takvim yılı içinde 3 taksitin süresinde ödenememiş olması ihlal sayılmayacaktır.
Süresinde ödenememiş bu taksitler, seçtikleri plana göre son taksiti izleyen ay sonuna kadar aylık %2,5 geç ödeme zammı ile birlikte ödenebilecektir.Ancak bir takvim yılı içinde 3'ten fazla taksit ödenmemişse, yapılandırmadan yararlanma hakkı kaybedilecektir.
Borçların Silinmesi ve Tahsilinden Vazgeçilmesi
Yapılandırma düzenlemelerinin yanı sıra, vergi dairelerine, vergi, ceza, faiz gibi borçları olan vatandaşların 2000 TL'yi aşmayan borçlarının silinmesi öngörülmüştür.
2000 TL'nin altındaki borçlar, 31 Aralık 2022 tarihinden önce tüm vergi dairelerine ödenmesi gereken borçların toplamı olmak kaydıyla, hiçbir şart aranmaksızın bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere silinecek ve alacaklardan vazgeçilecektir.
Bu terkin işlemi için başvuru yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı, merkezden terkin edilecek alacakları belirleyerek işlemleri tamamlayacaktır.