Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden 11 il fiziksel olarak etkilendi. Yaşanan büyük felaket sonrası ülkede deprem tartışmaları yeniden alevlendi. Uzmanlar 'deprem dirençli' kentler sözü veren siyasilere oy vermemizi bile söylüyor. Vatandaşlar ise merak içerisinde. Bir sonraki büyük depremler nerelerde olabilir. Uzman isimlerin yorumları yakından takip ediliyor. Deprem hususunda yıllardır işaret edilen noktalardan bir tanesi de İstanbul ili. İstanbul'da nüfusun 4/1'inin yer alması bu ili bir hayli önemli kılmakta. Deprem Tehlikesi ve İstanbul' başlıklı panele katılan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu.
"Bundan kaçış yok"
Zemini dikkate alarak sağlam evlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Ersoy, "Biz 1992'ye kadar Türkiye'de deprem oluşturabilecek fay sayısını 150 biliyorduk. Şimdilerde bu sayı 500'ün üzerine çıktı. Yani Türkiye'de 1992'den günümüze kadar deprem tehlikesi 3 buçuk, 4 kat daha arttı. İstanbul çevresinde kötü, özellikle alüvyon gibi yumuşak zeminlerin üzerindeki yaklaşık 100 bin yapı stoklarının hemen ele alınıp, yıkılabilecek binaların derhal yıkılıp, yeniden yapılması gerekir. Çünkü 24 yıl deprem bekledi, çok da beklemeyebilir. Bunun süresini kestirmek zor. Şu anda bile olabilir. Bin 400 kilometre boyunca her yeri kırılmış bir fay hattı var, sadece Marmara da deprem olmamış. Marmara'nın içerisinde hem 1912'nin hem 1999 depremlerinin yüklediği önemli bir gerilim var. Bundan kaçış yok" dedi.
"Çocuklarınıza tabut mu bırakacaksınız?"
Ersoy sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Diyelim ki deprem bizim söylediğimiz yakın zamanda olmadı da 50 sene sonra oldu. Evlerinizi, çocuklarınıza bırakacaksınız. Çocuklarınıza tabut mu bırakacaksınız? Silivri açıklarında 5,8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem sonrası İstanbul'un bütün ulaşım yolları tıkandı, yapısal hasarlar meydana geldi. Bu yaşayabileceğimiz büyük bir depremin küçük bir provasıydı. Bu depremi hadi 6 olarak kabul edin. Beklediğimiz deprem enerji açısından bunun 300, 400 katı… İstanbul için beklenebilecek en büyük deprem senaryosu 7 buçuk olarak kabul edilip bütün senaryolar bunun üzerine düzenlenmekte. İstanbul çevresinde bir depremi konuşuyorsak, tsunamiyi de beraberinde konuşmamız gerekiyor. Marmara'nın neresinde deprem olursa, kaç metre yüksekliğinde dalga olur, kaç dakika sonra hangi kıyıya gider? Bunların senaryoları var." (DHA)