YKS Sınavının Kaldırılmasıyla İlgili Açıklama Geldi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Üniversite sınavlarını kaldıracağımız günler çok uzak değil" sözleriyle gündeme gelen üniversiteye giriş sınavları hakkında YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar açıklama yaptı.
Özvar, Ankara'daki medya kuruluşlarının temsilcileriyle Hacettepe Beyaz Ev'de bir araya gelerek, "Dünyada üniversiteye seçme ve yerleştirme usulleri farklı olabiliyor. Bazı ülkelerde herhangi bir genel sınav yapılmıyor. Çocuklar, ilk ve orta öğrenimleri boyunca gösterdikleri akademik başarıyla üniversitelere başvuruyorlar ve üniversiteler bu öğrencileri kendi içlerinde değerlendirerek seçim yapabiliyorlar. Bizim gibi ülkelerde ise genel bir üniversite giriş sınavı yapılıyor. Bizdeki neden, üniversiteye girmek isteyen aday sayısının çok olmasıdır. Tabii ki burada siyasilerin iradesi önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize bir talimatı olursa, bu konuda çalışma yapabiliriz. Eğer Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda bir irade ortaya koyarsa, sınavlarla ilgili alternatif çalışmalar yapabiliriz" ifadelerini kullandı.
Öğretim Elemanlarının Özlük Haklarına İlişkin Açıklama
Özvar, öğretim elemanlarının özlük haklarıyla ilgili bir soru üzerine, aşağıdaki açıklamaları yaptı: "Asgari ücretle ilgili olarak güzel bir çalışma yapıldı. Kamuda çalışan herkesi kapsayan bir düzenleme yapılması için hükümetimizin üniversite öğretim elemanlarını da içeren bir düzenleme üzerinde çalıştığını biliyorum. Üniversitelerimizdeki akademik ve idari personel, ilgili paydaşlarımızla birlikte, özlük haklarıyla ilgili güncel durumu paylaşıyoruz. Bu konuda iyileştirmeler yapılması için Cumhurbaşkanlığı nezdinde girişimlerde bulunduğumuzu belirtmek isterim. Bir profesör şu anda net 32-33 bin lira alıyor. Doçentler 27-28 bin lira, araştırma görevlileri ise 18-20 bin lira civarında bir maaş alıyorlar. Sağlık çalışanlarıyla ilgili olarak, birkaç ay önce Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiriyle yürüttüğümüz bir çalışma vardı."
Yakın Zamanda İyileştirmelerin Yapılması Bekleniyor
Özvar, üniversitelerdeki sağlık alanındaki akademisyenlerde önemli bir iyileştirme olduğunu belirtti. Ayrıca, diğer akademik programlarda çalışan öğretim elemanlarının da yakın zamanda benzer iyileştirmelerin olmasını umduğunu ifade etti. İlgili paydaşlarla bu konuyu paylaştıklarını ve onların da konunun farkında olduğunu vurguladı. Üniversite öğretim elemanlarını diğer kamuda çalışanlardan ayrı tutmadıklarını belirten Özvar, üniversite öğretim elemanlarıyla ilgili gerekli çalışmaların bir veya iki ay içinde sonuçlanacağına ve diğer kamu çalışanlarının özlük haklarında da önemli iyileştirmelerin yapılacağına inandıklarını söyledi.
Yapay Zeka Üniversitesi Tartışmaları
Özvar, yükseköğretimde yapay zekanın kullanımıyla ilgili bir soru üzerine, aşağıdaki değerlendirmelerde bulundu: "Birkaç seneden beri bu saha üzerinde çalışıyoruz. Yapay zeka üzerine çalışan bir komisyonumuz var. Bu o kadar ciddi bir mesele ki sonuçları üzerine çalışan arkadaşlarımız var. Mesela yapay zeka kullanarak sınav, araştırma yapan, makale yazan, ödev hazırlayan öğrenci, akademisyen veya idari personelle alakalı, bu işin etiğini, hukukunu ve tekniğini Türkiye’de bizim kurmamız gerekiyor. ‘Yapay zeka yükseköğretime nasıl tesir eder?’, ‘Türkiye’nin kendine mahsus bir yapay zeka modeli olabilir mi?’, bunlar üzerinde tartışmalar Yükseköğretim Kurulu’nda devam ediyor. Bu, fevkalade önemli bir konu. Hatta bir yapay zeka üniversitesi kurulabilir mi, kendi aramızda böyle soruları tartışıyoruz."