MEB’in öğretmenlerin kariyer gelişimi için destek vermesi olumlu karşılanırken, diğer yandan ikinci bir lisans öğrenimini başarıyla tamamlayan öğretmenlere normları açarken 2022 yılında kontenjanlarda yaşanan sorunlar, alan değişikliğini sembolik hale getirmiştir. Peki bu durumun çözümünde sahadaki beklentileri sıralarsak;
1) Daha önce bir kez Alan değişikliği yapan öğretmenin tekrar eski alanına tekrar dönüşü kaldırılarak kılavuzda belirtilmeli ve bu şekilde yığılmanın önüne geçilmelidir.
2)Özellikle bakanlığın açıköğretim fakültesi dışında örgün olarak lisans diploması alınan alanları( Rehberlik, İngilizce , Özel Eğitim, Fen Bilimleri) göz önünde bulundurarak kontenjan açarken bu bölümlerin ne zor şartlarda lisans mezuniyeti alındığını da değerlendirmesi gerekmektedir.
3) İstanbul,Konya,İzmir, Bursa, Antalya gibi illerde; Rehberlik, Okul öncesi, Din Kültürü, Özel Eğitim ,İngilizce gibi alanlarda oluşan norm ihtiyacı vardır. Bakanlığın il mem’lere alan değişikliğinde kontenjan verirken bunları göz önünde bulundurması gerekmektedir.
4)Bakanlığın üzerinde titizlikle çalıştığı Mesleki Eğitim Merkezinde tayin yoluyla atama sayıları düşük kalmakta, burada yıllardır boş olan normların da alan değişikliğine açılarak değerlendirilmesi yarar sağlayacaktır.
Bakanlığın 2023 Türkiye vizyonu hedeflerinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmeni ve eğitimin kalitesini artımada katkıları artacaktır.