Alan Şefi Öğretmenlere Ek Ders Müjdesi, Mahkeme Kararını Verdi
Eğitim Bir Sen tarafından açılan dava neticesinde mahkeme alan şefi olan öğretmenlere artırımlı ek ders ödenmesine karar verdi.
Ankara’da bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde alan şefi ve koordinatör olarak görev yapan öğretmenin artırımlı ek ders ücreti talebi yargıdan döndü. Mahkeme, yüksek lisans mezunu öğretmenin ek ders ücretlerinin artırımlı şekilde ödenmesi gerektiğine hükmetti. Ayrıca geçmiş dönemde eksik ödenen tutarların da yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verildi.
Edinilen bilgilere göre lisansüstü eğitimini tamamlayan öğretmen, toplu sözleşme hükümleri gereğince ek ders ücretlerinin artırımlı ödenmesi için idareye başvuruda bulundu. Ancak okul yönetimi, öğretmenin fiilen derse girmediği gerekçesiyle bu talebi kabul etmedi.
Bunun üzerine konu yargıya taşındı. Ankara 7. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, yapılan itirazı değerlendirerek öğretmen lehine karar verdi.
Mahkeme kararında, toplu sözleşme kapsamında yer alan artırımlı ek ders uygulamasının yalnızca sınıfta okutulan ders saatleriyle sınırlı olmadığı ifade edildi. Öğretmenlere verilen görevler karşılığında ödenen ek ders ücretlerinin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Kararda ayrıca alan şefliği ve koordinatörlük gibi görevleri yürüten öğretmenlerin görevlerinin niteliği gereği her zaman fiilen derse girmelerinin mümkün olmayabileceğine dikkat çekildi. Bu nedenle artırımlı ek ders ödemesi için “fiilen derse girme” şartının aranamayacağı vurgulandı.
Öte yandan yüksek lisans ve doktora gibi lisansüstü eğitimlerle mesleki yeterliliğini artıran öğretmenlere artırımlı ödeme yapılmasının eşitlik ilkesi açısından da önem taşıdığı ifade edildi. Bu doğrultuda öğretmenin ek ders ücretlerinin artırımlı olarak ödenmesine ve geçmişe dönük eksik ödemelerin faiziyle birlikte verilmesine hükmedildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.