Anayasa Mahkemesi'nin Kararı: Maaş Zammı Geri Alındı

Anayasa Mahkemesi'nin Kararı: Maaş Zammı Geri Alındı

Anayasa Mahkemesi'nin maaş zammı iptali kararı, yüksek yargı organlarının maaşlarını etkiledi. Yeni düzenlemeler ve eşitlik talepleri Türkiye'de gündemde. Detaylar için okumaya devam edin.

Mart ayında Anayasa Mahkemesi, yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerinin maaşlarında yapılan zammın bir kısmını iptal etti. Kararın temel gerekçesi, yapılan ek tazminat düzenlemesinin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bulunmasıydı. Yeni bir düzenleme yapılması için 6 aylık bir süre tanındı.

Hangi Değişikliklere Karar Verildi?

2014 yılında Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Yargıtay ve Danıştay başkan ve başsavcıları ile başkanvekilleri, daire başkanları, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf hâkim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar ile diğer hâkim ve savcılara 15.000 gösterge rakamı karşılığı ek tazminat ödenmeye başlandı. Mart ayına kadar bu düzenlemeye göre 7.647 TL ek tazminat ödendi.

Yeni Düzenlemeler ve Farklar

2023 yılında kabul edilen 7447 Sayılı Kanun ile 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun ek tazminata ilişkin 106. maddesinin 6. fıkrasının birinci cümlesi değiştirildi. Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci başkanvekilleri, Danıştay başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek tazminatı 15.000'den 40.000 göstergeye yükseltildi. Adalet Bakanlığı Müsteşarı, birinci sınıf hâkim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar ile diğer hâkim ve savcılara verilmekte olan 15.000 gösterge rakamı ise aynı kaldı. Böylece, 40.000 göstergeye yükseltilenlerin ek tazminatı 20.392 TL'ye çıkmış oldu.

İdare Mahkemesi'nin İtirazı

Yapılan düzenleme sonucunda yüksek yargı organlarında görev yapan hâkim ve savcılar ile diğer hâkim ve savcıların ek tazminatı arasındaki 12.745 TL fark, 25. İdare Mahkemesi tarafından Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne iletilmişti.

AYM Kararı ve 6 Aylık Süre

Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirleyerek 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 106. maddesinin 6. fıkrasının ilk cümlesini iptal etti. Yeni bir yasal düzenleme yapılabilmesi amacıyla 6 aylık bir süre verdi. Bu süre zarfında yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, 40.000 gösterge karşılığı ek tazminat almaya devam edecekler.

Beklenen Yeni Düzenleme

Yapılacak yeni bir yasal düzenleme ile tüm hâkim ve savcıların ek tazminatının 40.000 göstergede eşitlenmesi hedefleniyor. Yargıda Birlik Derneği, bu düzenlemenin tüm meslektaşları kapsayacak şekilde yapılması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını duyurdu.

Müfettişlerin Ek Tazminatı

Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişiklik sadece yüksek yargı organlarını değil, aynı zamanda müfettişleri de etkiledi. Geçen yıl Haziran ayında yapılan değişiklikle Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu ile Hakimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulunda fiilen görev yapan müfettişlerin gösterge rakamı 30.000'e çıkarıldı. Bu, müfettişlere 15.294 TL ek tazminat olarak yansıdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum