Deprem Uzmanı: Konya'da 6.5 Büyüklüğünde Deprem!

Deprem Uzmanı: Konya'da 6.5 Büyüklüğünde Deprem!

Uzman Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den kritik uyarı: Konya Ovası'nda 6.5 büyüklüğünde deprem riski! İzmir'de artçı sarsıntılar dikkat çekiyor!

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Konya'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depreme ilişkin Konya Ovası'nı sınırlayan fayların kayma hızının çok düşük olduğunu belirtiyor. Ancak bu fay zonu içindeki fay segmentlerinin maksimum 6.5 büyüklüğüne varan depremler üretebileceği uyarısında bulunuyor.

Konya Fay Zonu ve Tehlike Analizi

Konya'nın Selçuklu ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin Konya fay zonundan kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, depremin odak mekanizma çözümlerinin bunu doğruladığını ifade ediyor. Konya Fay Zonu'nun Kuzey-Güney uzanımlı eğim atımlı normal bir fay olarak tanımlandığını belirten uzman, bu fay zonu içindeki fay segmentlerinin depremler üretebileceğini ancak düşük kayma hızı nedeniyle yıkıcı deprem üretme aralığının binlerce yılı bulduğunu aktarıyor.

Obruklar ve Göçme Tehlikesi

Konya Ovası'nı kuzeyden sınırlayan Tuzgölü Fay Zonu'nun 200 kilometreye varan bir uzunluğa sahip olduğunu açıklayan Prof. Dr. Sözbilir, bu fay zonu içindeki Acıpınar segmentinin 7.2 büyüklüğe varan deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguluyor. Ancak fayın düşük kayma hızına bağlı olarak deprem üretme aralığının birkaç bin yıl olduğunu belirtiyor. Konya Ovası'nda bulunan obrukların önemli tehlike kaynaklarından biri olduğunu da ekleyen uzmanlar, deprem sırasındaki sarsıntının obruklarda göçme tehlikesini artırabileceğine dikkat çekiyor ve bu konunun yerel üniversiteler tarafından incelenmesi gerektiğini ifade ediyor.

deprem3.jpg

Konya'da Yerleşim Yerleri ve Fay Analizi

Konya Ovası'nda yerleşim yerlerine yakın fayların incelenmesinin de büyük önem taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Sözbilir, bu fayların deprem tehlike boyutu ve riski açısından değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

İzmir Depremi ve Artçı Sarsıntılar

İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin 4 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki ana şokun artçı depremi olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sosyal medyada İzmir fayı üzerinde meydana geldiği iddialarının bilimsel bir dayanağı olmadığını açıklıyor. Bu depremin Tuzla fayının kuzeye Gaziemir civarına doğru çatallanan fay kolları tarafından üretildiğini belirten uzmanlar, artçı bir deprem olması nedeniyle panik yapacak bir durumun olmadığını aktarıyor. İzmir fayının doğu segmenti Konak-Altındağ-Işıklar-Pınarbaşı hattı boyunca geçtiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, 1 Ağustos'ta meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin ise İzmir fayına göre çok daha güneyde, Buca ile Gaziemir arasındaki dağlık alana karşılık geldiğini ifade ediyor. Bu bölgede 4 Kasım 2022 tarihli Buca merkezli 4.9 depreminden beri yüzlerce artçı sarsıntı meydana geldiğini belirten uzmanlar, toplumun bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.