Destek Eğitim Odaları ve İYEP Ne Zaman Açılacak?
"İYEP kursları ve Destek eğitim odaları acilen açılmalıdır."
2 hafta önce okullara gönderilen resmi yazıya göre ikinci bir talimata kadar destek eğitim odalarının açılmayacağı hükmü belirlendi. Destek eğitim odaları ne zaman açılacak? Neden hala açılmadı? Veliler ve öğretmenler destek eğitim odalarının da açılmasını talep ediyor. İşte detaylar:
İşte geçtiğimiz ay yayımlanan genelgenin içeriği şu şekilde idi:
KULÜPLER, DESTEK EĞİTİM ODALARI VE İYEP KURSLARI AÇILACAK MI?
Diğer yandan yüz yüze eğitime geçiş ile birlikte merak edilen önemli konular da var. Bunlar destek eğitim odalarının açılması, İYEP kurslarının açılması ve kulüpler.. Konu ile ilgili sosyal medyada MEB ÖĞRETMEN grubunda paylaşılan bir gönderiye göre; destek eğitim odalarına öğretmen görevlendirilmesi ve kulüp faaliyetleri ikinci bir talimata kadar kesinlikle yapılmayacak. Ayrıca ilkokul destekleme yetiştirme kursları olan İYEP ise yine açılmayacak. Yüz yüze eğitimin yaygınlaşması ile birlikte bu kursların da açılması bekleniyor.
Kaynaştırma öğrencilerinin sıkıntısı
Arzu Gökçe’nin otizmli kızı Ceren ise 9. sınıfa geçen bir kaynaştırma öğrencisi olduğu için özel gereksinimi olmasına karşın henüz ders başı yapıp yapamayacağı net değil. “Diğer sağlıklı çocuklar aileleri bir sistem oluşturduğu zaman bu yıl hiç okula gitmeseler bile uzaktan konu anlatımları dinleyerek bir şekilde süreci atlatabilir. Ama biz bunu yapamıyoruz. Hiç faydalı olmuyor” diye konuşan Gökçe, kızı okula başlayacak olsa dahi bu yıldan umutlu değil.
Gökçe, “Bu yılın kayıp yıl olduğunu düşünüyorum. Biz Ceren’in her okula geçişinde ‘güvenli alan’ oluşturana kadar, okul yöneticilerine ve öğretmenlere Ceren’in otizmini anlatana kadar okuldan ayrılmıyorduk. Ceren’in durumunu şimdi hiç kimse bilmiyor okulda. Kendini güvensiz hissedecektir. Hatta sınıfta kalsa da seneye bu süreç geçtikten sonra sıfırdan mı başlasak diye düşünüyorum” dedi. Gökçe’nin de tercihi bire bir eğitimlerin yapıldığı özel kurumlardan faydalanmak.
“Destek eğitim odaları neden kullanılmıyor?”
Ancak Yakupyan’a göre kaynaştırma öğrencilerinin ve ailelerinin endişesini giderecek bir yol daha var: kaynaştırma eğitiminin yapıldığı her okulda açılması zorunlu olan ve özel gereksinimli öğrencilerin yaşıtlarından geride kalmasının önüne geçmeyi amaçlayan ‘destek eğitim odaları’. Ne var ki Yakupyan’a göre bunun da önünde bir engel bulunuyor: “Şu anda okullarımızda kaynaştırma öğrencilerinin devam ettiği 8 ve 12. sınıflar da açılıyor. Bunun dışındaki kademelerde de diğer çocuklarla beraber eğitime gitmek riskliyse destek eğitim odaları açılabilir ve bire bir eğitim imkanı sağlanabilir. Ama öğretmenlerin ek ders ücretleri kaldırıldı. Destek eğitiminde de öğretmenlere ek ders ücreti ödeniyordu. Ek ders ücreti kaldırıldığı için destek eğitim odaları da kaldırılmış oldu.”
Kaynaştırma öğrencilerinin diğer gereksinimli öğrenciler arasında en çok desteğe ihtiyaç duydukları bir dönemden geçtiğini de kaydeden Yakupyan, “Çünkü o çocukları normal gelişen yaşıtlarıyla birlikte örgün eğitime alıyorsunuz. Onlardan aslında akademik bir şey öğrenmesini çok fazla beklemiyoruz. Beklediğimiz, diğer normal gelişen çocukların taklit yoluyla davranışlarını ve hayat içerisinde öğrenmeleri gerekeni öğrensinler. Akademik ihtiyaçlarını da sınıf ortamında değil destek eğitim odalarında ve özel eğitim merkezlerinde giderebilmek mümkün. Şimdi destek eğitim odaları da açılmıyor. Ne olacak o zaman bu çocukların hali?” dedi. Yakupyan, kaynaştırma yoluyla eğitim alan otizmli öğrencilere Bakanlığın ücretli olarak sunduğu ‘gölge öğretmen’ hizmetinin de bu dönemde ücretsiz hale getirilebileceğini belirtti.
“Çocuklara okul kurallarını hatırlatmalıyız”
Yaz tatilinin de araya girmesiyle uzun bir süre okulların kapalı kaldığını söyleyen Yakupyan okullardaki bazı fiziksel sorunlara da “Özel gereksinimli çocuk anneleri tuvalet kullanımı ile kuralların yeniden düzenlemesini ve bu alanda hijyenin sağlanması için yeni düzenlemeler istiyor. Tuvaletlerde hijyen koşulları özellikle özel eğitim okullarında kötü durumda. Maksimum hijyen koşulları sağlanarak okulların açık olması bizim için çok önemli” sözleriyle dikkat çekti.
Diğer yandan öğrencilerin de okulların kapalı kaldığı sürede alışkanlıklarından kopmuş olabileceğini söyleyen Yakupyan ailelere şu önerilerde bulundu: “Uzun bir süre çocuklarımız sıralarından ve sınıflarından ayrı kaldı. Bu süreçte çocuklarımız sınıf içerisindeki ve okul kurallarını unutmuş olabilir. Bu kuralları tekrar hatırlatmakta ve çalışmakta fayda var. Ayrıca bıraktıkları okul ve yaşam düzeni eskisi gibi olmayacak. Ailelerimizin çocuklarını okulda hijyen hususunda nasıl davranacakları konusunda alıştırmaları gerekir. Bu noktada gittikleri merkezlerden ve eğitimcilerinden destek alabilirler.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.