Eğitim Bir Sen'den Öğretmenlik Meslek Kanunu Açıklaması!

Eğitim Bir Sen'den Öğretmenlik Meslek Kanunu Açıklaması!

Eğitim Bir Sen'den Öğretmenlik Meslek Kanunu Açıklaması!

CHP tarafından açılan dava sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etmesi, adaylık ve kariyer basamakları sürecini yeniden bir belirsizliğin içine sürüklemiştir. Bu nedenle, öğretmenlerin motivasyonunu artırmak ve eğitim sistemini güçlendirmek için yeni bir bakış açısına ihtiyaç vardır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda Yapılması Gerekenler

Hükûmet ve TBMM, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılması gereken değişiklikleri ciddi bir şekilde ele almalıdır. İşte bu değişikliklerin neler olabileceği:

  1. Kariyer Sistemi İyileştirmeli: Öğretmenlerin motivasyonunu artırmak için kariyer basamakları sürecini daha açık ve adil hale getirmeliyiz. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı gerekçesi çerçevesinde, öğretmenlerin kariyerlerini ilerletebilmeleri için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

  2. Atamalarda Adalet Sağlanmalı: Öğretmen kadrosuna yapılacak atamalarda sadece Kamu Personeli Seçme Sınavı puan üstünlüğü esas alınmalı, mülakatlar kaldırılmalıdır. Bu, atama sürecini daha şeffaf hale getirecektir.

  3. Kariyer Basamakları Revize Edilmeli: Kariyer basamakları sınavı kaldırılmalı ve öğretmenlikte 5 yılını tamamlamış olanlar uzman öğretmenlik, 10 yılını tamamlamış olanlar başöğretmenlik ünvanı alabilmelidir. Bu, öğretmenlerin kariyerlerini daha iyi planlamalarına yardımcı olacaktır.

Öğretmenler İçin Adil Bir Kanun

Öğretmenlerin ve eğitim camiasının beklentisi, öğretmenlerin özlük haklarının tanımlanması ve geliştirilmesi; kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik ayrımının kaldırılması; resmi eğitim kurumlarındaki bütün öğretmenlerin kadrolu istihdamı; öğretmenlerin mesleki ilerlemelerinin yanı sıra görev ve yetkilerinde de ilerleme sağlayacak bir kariyer basamakları tasarımı; istihdamda güçlük çekilen bölgeler başta olmak üzere zorunlu hizmet gibi dayatmalar yerine öğretmenlerin ilk atamadan itibaren atandıkları yerlerde çalışmaya istekli olmasını sağlayacak teşvik edici uygulamalar; eğitim ve öğretimle arasındaki sıkı bağ sebebiyle öğretmenlik kariyeri bağlamında düşünülmesi gerekli okul yöneticiliği ve yöneticilerin özlük hakları gibi konuları düzenleyen, resmi veya özel öğretim kurumu ayrımı yapmaksızın bütün öğretmenleri kapsayan bir meslek kanunudur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum