Gelişmiş Ülkelerin Eğitim Sınavları ve Öğretmen Atamaları

Gelişmiş Ülkelerin Eğitim Sınavları ve Öğretmen Atamaları

Gelişmiş Ülkelerin Eğitim Sınavları ve Öğretmen Atamaları

Öğretmen atamaları Türkiye'de uzun bir süre boyunca mülakatlarla gerçekleştirilmiştir. Ancak son dönemde bu konuda önemli değişiklikler gündeme gelmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimler öncesinde mülakatları kaldıracağına dair verdiği söz ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in mülakat uygulamasını güncellemeyi düşündüğünü ifade etmesiyle gündem oldukça karışmıştır. Konunun netliği henüz sağlanmış değilken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) mülakat uygulamalarını gözden geçirmeye başlamıştır.

Gelişmiş Ülkelerdeki Öğretmen Atama Sistemleri

Peki, gelişmiş ülkelerde öğretmen atama sistemleri nasıl işliyor? İşte bazı örnekler:

Finlandiya

Finlandiya, dünya genelinde öğretmenlik mesleğine büyük bir saygı duyulan bir ülkedir. Öğretmen olmak isteyenler için sınav süreci oldukça zorlu ve ayrıntılıdır. Sınavlar sadece akademik başarıya dayanmaz; aynı zamanda kişisel özellikleri ve mesleğe uyumu da ölçülür. Finlandiya'da öğretmen adaylarının karşısına çıkan üç aşamalı sınavların biri, mülakat aşamasıdır.

Güney Kore

Güney Kore'de öğretmenlik isteyenler için süreç, farklı alanlarda öğretmen olmak isteyen öğrenciler için farklılık gösterse de devlet okullarında öğretmenlik yapmak isteyenler için Türkiye ile benzer bir süreç izlerler. Merkezi sınav başarısı ve ardından yapılan mülakat sonucunda gençler devlet okullarında öğretmen olarak görev alabilirler.

Singapur

Singapur, öğretmenlik mesleğine büyük bir rağbet gösteren bir ülkedir. Öğretmen olmak isteyenler, özgeçmişlerinin incelenmesi, genel kültür testlerinin uygulanması ve mülakat gibi aşamalardan geçmek zorundadırlar. Singapur'da da öğretmenlik için mülakat uygulaması şarttır.

İngiltere

İngiltere'de öğrenciler, merkezi sınavı geçtikten sonra eğitim fakültelerine başvurur. Eğitim fakülteleri, öğretmenlik için uygun adayları seçmek amacıyla öğretim elemanları ve uygulama öğretmenlerinden oluşan bir kurul tarafından bir seçme işlemi uygular. Bu süreçte adayların akademik ilgisi, kişiliği, tarihe bakış açısı, çocuklarla çalışma deneyimi, farklı kültürlere bakış açısı ve gönüllü olarak yapılan işler gibi birçok faktör değerlendirilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum