Ünlü Ekonomist Açıkladı: Yıl Sonunda Dolar Kuru Ne Kadar Olacak?

Ünlü Ekonomist Açıkladı: Yıl Sonunda Dolar Kuru Ne Kadar Olacak?

Ünlü Ekonomist Açıkladı: Yıl Sonunda Dolar Kuru Ne Kadar Olacak?

Dolar, son zamanlarda yoğun bir şekilde tartışılan ve izlenen bir konu haline geldi. Yılın başından bu yana artış eğiliminde olan dolar/TL kuru, 32 lira bandından geçmeye devam ediyor. Yatırımcılar ise seçim sonrası doların seyrini, alınıp satılması gerekip gerekmediğini merak ediyorlar. Türkiye ekonomisi ve dolar kuruyla ilgili dikkat çeken bir tahmin ise ünlü ekonomist Necmettin Batırel'den geldi.

Dolar Kuru Tahmini ve Ekonomist Necmettin Batırel'in Analizi

Dolar kurundaki son gelişmeler, yatırımcılar tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Yıl başından bu yana hareketli olan dolar/TL kuru, 32 lira bandını aşmış durumda. Ancak asıl merak edilen sorular şunlar: Dolar yükselecek mi, düşecek mi? Dolar alınmalı mı, satılmalı mı? İşte bu noktada ekonomist Necmettin Batırel'in önemli bir tahmini var.

Batırel, sosyal medya hesabından yayınladığı bir yazıda, "Hani kriz çıkacaktı!" başlığı altında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaz aylarında turizm sezonunun etkisiyle dolar/TL'de gevşeme bekleniyor. Merkez Bankası, devalüasyonu yavaşlatarak doların TL'ye geçişini önlemek için adımlar atacak. Bu sayede maliyetler düşürülerek enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanacak. Mart ayındaki enflasyon rakamı, piyasa beklentilerinin altında geldi ve bunun nedeni kurun düşüşündeki etkidir."

Bu durum, Merkez Bankası'nı da rahatlattı ve yeni bir faiz artışına gerek kalmadı. Vatandaşlar, seçim sonrası beklenen artışın gerçekleşmemesi üzerine döviz satışına başladılar. Uluslararası bazı büyük bankaların Türk lirasının güçleneceği yönünde raporlar yayınlamasıyla fon girişlerinde büyük bir artış yaşandı. Yabancı yatırımcılar, seçim öncesinde net olarak 266 milyon dolarlık hisse alımı gerçekleştirdi. Bu rakam, son iki haftada 696 milyon dolara yükseldi ve banka hisselerine olan talep arttı. Hisse senedi stokları, 34 milyar doları aşarak tarihi bir seviyeye ulaştı. Bu durum, ülkede kriz olduğunda yabancıların bu kadar yoğun alım yapmasının şaşırtıcı olduğunu düşündürüyor.

Doların Geleceği ve Beklentiler

Yerli yatırımcılar, seçim haftasında 305 milyon dolarlık alım yaparken, şirketler ise 3 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Seçim öncesinde dolar 32.45 TL'ye yükselmişti, ancak bugün 31.90 TL'ye kadar geriledi. Aslında, Merkez Bankası'nın piyasada alıcı olarak bulunmaması durumunda doların kısa sürede 30 liraya kadar gerilemesi bekleniyor.

Ancak, doların aşırı zayıflaması, ithal malların cazibesini artıracağı için pek istenmiyor. Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erime ise yavaşladı. Brüt rezervler 700 milyon dolar azalarak 123.8 milyar dolara indi, ancak net rezervler 300 milyon dolarlık bir artışla 15.5 milyar dolara ulaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.