Uzman Psikolog Emin Kurtay'dan Ebeveynlere Rehberlik!

Uzman Psikolog Emin Kurtay'dan Ebeveynlere Rehberlik!

Uzman Psikolog Emin Kurtay'dan Ebeveynlere Rehberlik!

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde görevli Uzman Psikolog Emin Kurtay, kitap okumanın psikolojik etkileri konusunda ailelere kapsamlı bilgiler sunuyor. İşte uzmanın paylaştığı önemli detaylar!

Kitap Okumanın Psikolojik Etkileri

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde görev yapan Uzman Psikolog Emin Kurtay, son açıklamalarında kitap okumanın psikolojik etkileri hakkında ebeveynleri bilgilendiriyor. Psikolog, "Okuyucular, okuma etkinlikleri sırasında psikolojik faktörlerden büyük ölçüde etkilenirler" diyerek kitap okumanın ebeveynler üzerindeki büyük etkisine vurgu yapıyor.

Uzman Psikologun İlk Tavsiyeleri

Uzman Psikolog Emin Kurtay, açıklamalarının başında, kitap okuma alışkanlığını kazandırmanın, ebeveyn ve öğretmenlerin olumlu tutumlarıyla daha kolay olacağını belirtiyor. Okumanın temelinin ailede atıldığını ve okulda sistematik hale getirildiğini vurgulayan psikolog, okumanın sadece bir hobi değil, temel bir ihtiyaç olduğunu ve en temel öğrenme metodunu oluşturduğunu ifade ediyor.

Psikolojik Faktörlerin Rolü

Psikolog, "Olumlu tutum sahibi, öz yeterlik inancı ve motivasyonu yüksek, kaygı düzeyi düşük kişilerin okumaya dair pozitif bir yaklaşım sergilemesi, tam tersi bir durumda da okumadan kaçınması/uzaklaşması beklenir. Okuyucular, okuma etkinlikleri sırasında psikolojik faktörlerden büyük ölçüde etkilenirler. Bireyin metne ilgi duyup duymadığı, motivasyon düzeyi gibi psikolojik durumu okuma davranışına yansır. Bu fikir okumaya etki eden psikolojik faktörlerin detaylı bir şekilde belirlenip dikkat edilmesi gerekmektedir" şeklinde psikolojik faktörlerin çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.

Kitap Okumanın Yararları

Uzman Psikolog Emin Kurtay, açıklamalarının devamında kitap okumanın birçok yararı olduğunu vurguluyor. "Metin kullanarak iletişim kurma serüveninde psikolojik faktörlerin de önemli rol oynadığı göz önüne alındığında, okumanın yalnızca fiziksel süreçlerle açıklanamayacağı açıktır. Çünkü okuma, görme ve konuşma açısından fizyolojik bir süreç, anlama açısından ise psikolojik bir süreçtir. Tutum, öz yeterlilik, korku, ilgi ve motivasyon gibi psikolojik faktörler okuduğunu anlama gelişimini etkiler" diyor.

Okuma İlgisi ve Çocuk Gelişimi

Kurtay, "Okuma ilgisinin gelişimi okuma ilgisi ve okuma yönelimi ile başlar. Kitabın değeri ancak bilgiye ihtiyaç duyan ve ondan yararlananlar tarafından bilinmektedir. Kitap okumak beynin beslenmesinin önemli kaynaklarındandır. Hatta kitap okuma günlük stresten kurtulmak ve deşarj olmak için en iyi yardımcı araçtır. Ailenin kitaba ve okumaya verdiği değeri gösteren kitap hakkında konuşma, evde kütüphanenin bulunması, okumayı seven ebeveynler, çocukla kitabevine gidip birlikte kitap seçme gibi etkinliklerle çocuk ile okuma arasında sıcak bir ilişkinin oluşması için çaba harcanmalıdır" sözleriyle, aile içinde kitap okumanın önemine vurgu yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.