100 Öğrenciden 55'i Online Derslere Katılmıyor
Eğitim-İş Bursa Şubesi’nin yaptığı araştırmaya göre kentte yüz öğrenciden 55’i derslere düzenli katılmıyor. Derslere katılmayan öğrencilerin yüzde 17’si herhangi bir işte çalıştığı için dersleri takip edemiyor.
Eğitim-İş Bursa Şubesi tarafından il genelinde uzaktan eğitime ilişkin bir anket düzenlendi. Anketei kentin 17 ilçesinden bin 779 öğretmen katıldı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 34’ü lise, yüzde 34’ü İlkokul, yüzde 29’u ortaokul ve yüzde 3’ü de okulöncesi kademelerinde görev yapıyor.
Yapılan çalışmaya göre uzaktan eğitimde öğretmen başına 128 öğrenci düşüyor. Araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 55,5’i derslere düzenli katılmıyor.
Çalışmaya göre hazırlanan raporda öne çıkanlar şöyle:
■ Öğrencilerin yüzde 55’i derslere düzenli katılmıyor.
EBA üzerinden paylaşılan içeriklere ulaşamayan öğrencilerin oranı yüzde 60,7.
Evinden interneti olmayan ya da yetersiz olanların oranı yüzde 19,5.
Araştırmaya katılan öğretmenler, birden fazla seçenek işaretleyerek sorumlu oldukları öğrencilerin canlı derslere katılmama nedenlerine şöyle cevap verdi:
İnternet bağlantısı olmaması/ internetin yetersiz olması yüzde 76,4
Ailede birden fazla öğrenci olması yüzde 72,2
Veli-öğrenci ilgisizliği yüzde 68
Bilgisayar/tablet olmaması yüzde 66,7
Öğrencinin bir işte çalışıyor olması yüzde 17,9
Araştırmaya katılan öğretmenler, ailelerinde aynı anda canlı derse katılan (öğretmen ve öğrenci) ortalama 3 kişi olduğunu bildirdi.
Öğretmenler, uzaktan eğitim altyapısını sağlamak için (bilgisayar, tablet, internet paketi vb.) ortalama 4 bin 472 TL harcama yaptıklarını aktardı
Öğretmenlerin yüzde 7’si uzaktan eğitimi öğrencilerin gelişimi açısından yeterli bulurken, yüzde 93’ü ise yetersiz buluyor.
Raporun sonuç ve değerlendirme kısmında ise şu ifadelere yer verildi:
Türkiye uzaktan eğitime başlandığı 23 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar geçen 9 ayı aşkın sürede, öğrencilerin eğitime ulaşmadaki fırsat eşitsizliğini tam anlamıyla ortadan kaldıracak önlemleri almakta yetersiz kalmıştır.
Gelinen süreçte öğretmenler ve aileler tarafından yapılan çalışmalar ile uzaktan eğitime dahil olan öğrenci sayılarında bir miktar artış yakalanmış olsa da, bu artışın yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir.
Uzaktan eğitim sürecinde öğretmen ve öğrencilerin teknolojik olanaklarını araştırmaya ve ihtiyaçlarını gidermeye yönelik bir çalışma yapılmamıştır.
Uzaktan eğitim süreci ekonomik olanakları yetersiz olan ailelerin çocukları açısından mevcut eğitime ulaşmadaki fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.