'Her Şeye Zam Gelecek'

'Her Şeye Zam Gelecek'

Akaryakıt zammının tüm sektörlere ve vatandaşlara yansıyacağı iş dünyası tarafından dile getirilirken, fiyat artışlarının enflasyonu tetikleyeceği endişesi de dile getirildi. Maliyetlerin artmasıyla birlikte, taşıma sektörü de olumsuz etkilenecek.

İş Dünyasının Son Dakika Açıklamaları

GSO Başkanı: Zamlar Enflasyonu Tetikleyecek

GSO Başkanı Adnan Ünverdi, yaptığı açıklamada zammın enflasyonu tetikleyeceğini belirterek, "Akaryakıt başta olmak üzere yapılan son zamlar, sanayicilerimizin üretim ve lojistik maliyetlerine ek yük getirecek, bu durum ürün fiyatlarını da artıracaktır. Enflasyon risklerini de tetikleyecek olan bu zamların piyasada durgunluğa sebep olması maalesef olası bir sonuçtur" şeklinde değerlendirmede bulundu.

ASKON Başkanı: Zam Enflasyonla Mücadeleye Zarar Verecek

ASKON Başkanı Orhan Aydın ise yaptığı açıklamada bu zammın enflasyonla mücadeleye zarar vereceğini ifade ederek, "ÖTV artışı tüm sektörleri tetikler ve zam enflasyonla mücadeleye de zarar verir. Seçim ekonomisi ve depremin ardından vergi artışı bekleniyordu. Son ÖTV zamları ulaşım sektörüne direkt etkide bulunacağından bu da hemen hemen bütün sektörlere artış yönlü etkide bulunacaktır. Litre başına 5 TL, 4 TL gibi rakamlar azımsanmayacak miktarlardır. Diğer ürünlerde de muhakkak artış göreceğiz. Bu da alt gelir grubunu etkileyecek bir unsurdur" şeklinde konuştu.

hesap-makinesi2.jpg

ATB Başkanı: Kararlar Taşıma ve Gıda Fiyatlarını Etkileyecek

Bu zammın herkesi ilgilendirdiğini belirten ATB Başkanı Şahin Bilgiç, açıklamasına başlayarak, "Ülkemizdeki ekonomiyi rahatlatacak tarzda alınan kararlar olabilir, ancak bu taşıma ve gıda fiyatları ile çeşitli ihtiyaçları doğrudan olumsuz etkileyecektir" dedi.

TGSD Başkanı: İşlerimiz Zorlaşıyor

TGSD Başkanı Ramazan Kaya, beklentilerinin tersi haberler aldıklarını söyleyerek, "Bizler daha çok işlerimizin kolaylaşacağını ve maliyetlerin biraz daha esnek hale geleceğini beklerken MTV, kurumlar vergilerinde artış ve ÖTV gibi zamlarla maliyetlerimiz her geçen gün daha da artıyor. Rekabet ettiğimiz ülkelerle fiyat tutturamadığımız ve geride kaldığımız için ciddi bir sipariş sıkıntısı yaşıyoruz. Bu durum istihdamda düşüş, üretim kapasitelerinde azalma ve ihracatta düşüşe neden oluyor" şeklinde konuştu.

hesap-makinesi.jpg

İTHİB Başkanı: Rekabet Edebilirlik İçin Maliyetlerin Dengeli Olması Gerekir

Maliyetlerin daha da artacağını belirten İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, "Rakiplerimize göre maliyetlerimiz arttı. Gelen zamlar maliyetlerimizi daha da artırıyor. Bu nedenle döviz kurunun, enflasyon yaratmayacak şekilde belli bir dengeye oturması ihracat mallarının rekabet edebilirliği açısından önemlidir. Dünyada bir sıkıntı, Avrupa'da durgunluk var. Alımlar daha çok Asya'ya kaymaya başladı. Maliyetlerimizin dünya ile rekabet edebilir seviyeye gelmesi lazım" dedi.

Her Şeye Zam Gelecek

Maliyet artışının sadece taşımacılık sektörü ile sınırlı kalmayacağını ve tüm ürünlere fiyat artışı olarak yansıyacağını söyleyen UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, "Taşımacılık sektörünü gerçek anlamda zorlayacaktır. Maalesef bu durum zincirleme bir reaksiyona yol açabilir. Artan maliyetlerin etkisi taşımacılık sektörüyle sınırlı kalmayacak, tüm ürünlere gelecek fiyat artışları vatandaşları da etkileyecektir" dedi.