Herkesin Bildiği Sır, Geçinemeyen Memurların Büyük Çoğunluğu Ek İş Yapıyor
Bilindiği üzere 8. dönem toplu sözleşme görüşmeleri ile ilgili tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Sizlere bugün geçinemeyen memurların yapmış olduğu ek işlerden bahsedeceğiz.
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurların önemli bir kesimi tek maaş ile ailelerini geçindirmek zorundadır. Eşi çalışmayan memurlara ödenen ücretler de maalesef memurların hayat standartlarını iyileştirmekte yetersizdir.
Maaş dışında memurlara yan ödeme yapılmıyor
Bunun yanında memurlara kira yardımı, lojman, yemek desteği, ikramiye gibi yan ödemeler de maalesef yapılmıyor. Iki çocuğu olan aynı zamanda eşi çalışmayan bir memurun eline geçen ücret yoksulluk sınırı olarak adlandırılan tutara yaklaşamıyor bile.
Memur maaşları yoksulluk sınırının altında
89.000 TL'ye dayanan yoksulluk sınırı 4 kişilik bir ailenin geçilmesi için gerekli olan minimum tutar olarak belirlenmiştir.
Hal böyle olunca zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak, çocuklarının eğitimini finanse edebilmek, küçük de olsa yatırım yapabilmek adına memurlar hiç olmadığı kadar ek iş yapabilmek adına yoğun bir faaliyet içerisindedirler.
İkinci iş olarak memurlar hangi faaliyetlerde bulunuyor?
Çok sayıda kamu görevlisi bu kapsamda emlakçılık, otomobil ticareti, e-ticaret gibi yollarla para kazanarak ailesinin geçimini sağlamak amacıyla var gücüyle çalışmaktadır.
İkinci iş asli görevi olan kamu görevinin önüne geçiyor
Hal böyle olunca da ikinci iş olarak adlandırılan ek iş asli görev olarak adlandırılan memurluğun önüne geçiyor. Verimlilik düşüyor, inisiyatif ile iş yapma oranı azalıyor, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi için gerekli olan emek ve çaba da minimum seviyeye iniyor.
Ek iş yapan memur sayısı tarihin en yüksek seviyesine ulaştı
657 sayılı devlet memurları kanunu memurların gelir getirecek ikinci bir işte çalışmasını yasaklamasına rağmen bu durumda bulunan memurların sayısının son zamanların en yüksek düzeyine ulaşması sebebiyle kurum amirleri ilgili durumu maalesef görmezden gelmek durumunda kalıyor.
Mevcut memur maaşıyla ev - araba almak, tatile gitmek, çocuklarını özel okulda okutmak, çocuklarını dershaneye göndermek mümkün olmadığından dolayı bu imkanlara sahip olan memurların büyük çoğunluğu ikinci iş olarak çeşitli ekonomik faaliyetlerde bulunmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.