Son Öğretmen Atamalarında %79 Oranında 2019 KPSS Sonuçları Kullanıldı
Bakan Ziya Selçuk,2018-2019 KPSS puanları tartışmasına açıklık getirdi.
MEB bütçesi görüşmelerinde 2019 KPSS puanı ile mağdur olduklarını dile getiren öğretmen adaylarının sorusu da bakana yöneltildi. Bakan Ziya Selçuk şu cevabı verdi:
Sayın Bakanım, vatandaşlarımızdan gelensoruları aktarıyorum size. Özellikle 2019 yılı KPSS’ye giren öğretmen adaylarıbu puanlarının geçerli olmasını istiyorlar, bu konuda sizden duyarlılık talepediyorlar, bu konuda bir açıklama yapmanızı istiyorlar
BAKAN ZİYA SELÇUK'UN BU SORUYA CEVABI ŞU ŞEKİLDE:
2018-2019 KPSS puanları; biliyorum bu size çok geliyor ve haklı olarak diyorsunuz ki: “Bu konu nedir, niye çözülmüyor?” gibi bir haklı eleştiriniz var. ÖSYM yetkilimiz burada, 2018 sınavında adayların sınava girdiği alan ayrımı yapılmaksızın yani Türkçeden girmiş, matematikten girmiş, fen bilgisinden girmiş tüm adayların tek bir KPSS puanıyla sıralanması söz konusu. Ne zaman: 2018’de. Peki, 2019’da ÖSYM bir uygulama değişikliğine gidiyor ve diyor ki: “Herkesi yani 18 alanın her birini kendi içinde sıralayacağım.” Ve sıralamalar kişiler matematikteyse matematik sıralamasını görüyor yani bir önceki gibi, 2018’deki gibi tüm adayların peş peşe branşına bağlı olmaksızın sıralanması değil de sınava girdiği 18 alana göre gruplandırılmış sıralamasına bakılıyor ve burada bir standartlaştırma puanı var.
Ben çok uzun yıllar doktorada istatistik anlattım ve çok net biliyorum, puanlarda standardizasyon diye bir düzeltme çalışması yapılır ve ÖSYM de bunu yapmış, bizim yazdığımız resmî yazıya da bu şekilde cevap verdiler. Ve bu adaylar diyorlar ki: “Ben daha önce şu sıradayken bu sınavda şu sıradayım, bir adaletsizlik var.” Ama aynı sıralama değil ki, biri branşa göre sıralama biri genel sıralama. Bir başka boyutu şu: Burada başarı sırasına göre bir işlem yapılmadığını özellikle vurgulamak lazım. Öğretmen atamaya ilişkin mülakat listesinin standartlaştırma işlemleriyle elde edilen sınav puanı üzerinden yapıldığını da söylemek isterim. ÖSYM tarafından her iki sınav için de karşılaştırmaya imkân vermek üzere gerekli işlemlere dayalı bu standartlaştırma işlemi yapılmıştır, bunun da resmî yazısı var. Biz, bununla yetinmedik; üç tane farklı üniversiteden -Ankara’daki Hacettepe ve benzeri üniversitelerden görüş istedik. Dedik ki: “Bakın, böyle bir işlem var. Ölçme değerlendirme uzmanları olarak siz ne diyorsunuz?” ve bu uzmanların görüşleri de aynı doğrultuda.
Burada bir standartlaştırma işlemi yapılmış, dolayısıyla karşılaştırılabilir hususlar değil. 2020 Haziran ayında başvurusu alınan ve 1 Eylül 2020’de ataması gerçekleştirilen adaylardan 15 bin 835’i yani yüzde 79,5’i 2019 KPSS puanıyla… Bakın, bu çok önemli çünkü şikâyet eden grupta yani 2 019 grubundakilerin %79’u ve 4.075’i de 2018 KPSS puanıyla atanmış. Şimdi aksine şikâyet edilen gruptaki atama oranı daha yüksek, bunu da ifade etmek isterim çünkü çok sık gündeme gelen bir konu.
MEB PERSONEL.COM / ÖZEL HABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.