Çocuk gelişimi balon gibi şişti

Açıköğretimde çocuk gelişimi okuyan sayısı 180 binin üstünde. Üstelik bu kişiler staj dahi görmek zorunda değiller. Bu yıl bile açıköğretime giren sayısı örgüne girenden çok daha fazla.

Üniversitelerdeki plansızlık sonucu yaşanan kontenjan enflasyonu çocuk gelişimi bölümünde de kendini gösterdi. Açıköğretimde eğitim görenlerin sayısı YÖK verilerine göre çarpıcı boyutlara ulaştı. İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nde bulunan çocuk gelişimi açıköğretim bölümlerinde 180 bini aşkın öğrenci kayıtlı. Üstelik bu yıl da çocuk gelişimi açıköğretim programları örgün ve ikinci öğretimden çok daha fazla öğrenci aldı.

YÖK Atlas’ta yer alan bilgilere göre çocuk gelişimi açıköğretim programlarına bu yıl 3 bin 178 öğrenci yerleşti. Bunların 1640’ı Atatürk Üniversitesi’ne, 1538’i ise İstanbul Üniversitesi’ne girdi. Örgün ve ikinci öğretim programları ise toplamda 2 bin 460 öğrenci aldı. En yüksek yüksek kontenjanın olduğu İstanbul Medipol Üniversitesi’ne sadece 93 öğrenci yerleşti.

Durum bundan da ibaret değil. YÖK verilerine göre İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde (İÜ AUZEF) çocuk gelişimi bölümüne kayıtlı öğrenci sayısı 168 bin 832. Atatürk Üniversitesi AUZEF’te ise 13 bin 58 öğrenci kayıtlı. Toplamda açıköğretimde 181 bin 890 öğrenci çocuk gelişimi okuyor.

İÜ AUZEF’te bulunan diğer bölümlerde bu sayı çok daha az. Çocuk gelişiminden sonra en çok öğrencinin olduğu bölüm olan sosyolojide bile 28 bin 2 kişi kayıtlı. 10 bin kişiden fazla öğrencinin olduğu bazı bölümler şöyle:

•Çocuk Gelişimi: 168 bin 832
•Coğrafya: 13 bin 57
•Egzersiz ve Spor Bilimleri: 12 bin 135
•İSİG: 13 bin 993
•İşletme: 24 bin 590
•Yönetim Bilişim Sistemleri: 21 bin 223
•Tarih: 13 bin 751
•Sosyoloji: 28 bin 2
•Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler: 12 bin 4

STAJ ŞARTI YOK

Ayrıca uzaktan çocuk gelişimi okuyan öğrenciler örgün eğitimdekilerin aksine sağlık kurumlarında staj da görmüyorlar. Dolayısıyla hiçbir deneyimi olmadan, tek bir çocukla ilişkiye geçmeden mezun olduklarında bu alanda çalışabiliyorlar. Staj öğrencilerin kendi inisiyatifine bırakılıyor. İÜ AUZEF’in internet sitesinde stajla ilgili şu bilgiler veriliyor: “Öğrencilerimiz, teorik ve uygulamalı dersler dışında; mesleki bilgi, beceri, davranış ve tutumlarını geliştirmek, sektör hakkında bilgi sahibi olmak, iş hayatına kolay uyum sağlamak, üretim ve hizmet ortamında yetişmek amacıyla kendi ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda 4. sınıfın bahar döneminde Çocuk Gelişimi Stajı yapabileceklerdir. Stajın süresi 20 iş günüdür ve değerlendirme notu Başarılı ya da Başarısız olarak verilmektedir.

Staj yapma tercihinde bulunan öğrencimiz öğrenci otomasyon sistemi üzerinden staj başvurusunu yapmalıdır. Öğrencimizin staj başvurusunu yapmaması halinde mezuniyet için gerekli olan tüm şartları taşıması koşuluyla mezuniyet işlemleri başlatılacaktır.”

Mustafa KÖMÜŞ

16 Yorum

  1. Çoğu nün 2. Üniversitesi cocukla iletişim halinde olan ogretmenlerde okuyor bilip bilmeden atingen atmasyon haber yapmayin

  2. Ben de okuyorum son sınıfım bu sene. Sınıf ögretmeniyim. Yani bol bol çocuk yüzü görüyorum merak etmeyin ???? Benim okulumda bu bölümü 6 arkadaş daha okuyor. İleride belki lisede öğretmenlik yapmayı isteyebiliriz diye başladık. Hatta bu bitince başka bir bölüm daha okuyabilirim. Okumanın, öğrenmenin yaşı yok. O yüzden sayılar çok korkutucu gelmesin ????

  3. Açık öğretim ile çocuk gelişimi okuyup stajsız bir eğitimci olamaz çok yanlışş… Çocuklar bunlara teslim edilemez!

  4. Şuanda ben aynı zamanda açıktan okurken bir kreşte çalışıyorum bundan dolayı staj yapmak istemiyorum gerek duymuyorum. Staj zorunluluğunun olup olmaması neden bu kadar sorun haline geldi anlamıyorum.

  5. Her alanda şişme var malesef,mesala pdr mezunu olmayan öğretmenleri rehber öğretmen yapıp ,geçişlerini sağlayıp,psikolojik danışmanlığı şişirdikleri gibi..

  6. Ne kadar dar görüşlü bu insanlar. Öğretmenlik için formasyon şart olmalı demiyorlar da ordan olmaz burdan olmaz diyorlar. Sanki okuyan 18binin GBT sine sahipler. Kaçı zaten öğretmen, kaçı zaten kurumlarda çalışıyor hiç önemi yok!.. coğrafya okuyan biri 1 yıl formasyon alıp öğretmen oluyor, çocuk gelişimi okuyan neden olamıyor acaba??? (Ki formasyon öğretmenlik eğitimidir. Formasyonu olan artık öğretmendir)

  7. Bu bölüme bu kadar yığılma varken bunu bile bile hala bu bölümde okumak isteyen kişiler var akıl tutulması dedikleri bu olsa gerek ya da boş zamanları çok..

  8. Ayrıca bu kadar kişiyi mezun edip nasıl iş imkanı sağlayacaklar bu mümkün mü yani..

  9. Artık acikogretimden lisans cocuk gelisimi bölümünü her üniversiteden kapatmalılar Koca bir işsizler ordusu oluştu ve katlanarak oluşmaya devam ediyor yazıktır

  10. Neden uzaktan ogretmen olmak istememiz zzorunuza gidiyor hersey emek değil mi yüz yüze okuyanlardan ne farkimiz var bizimki daha zor o kafanıza bunu soksaniz ve pis ellerinizi bizden cekseniz ne güzel olurdu

  11. Bir çocuğum mezun oldu. Gitme kızım dedim. Sözüme bakmadı! Şimdi şikayet ediyor. Açıktan okuyanlar ile aramızda fark yok diye! Eğitimin bittiğinin deliklerinden sadece biri!!!

  12. Aöü paraların döndüğü üniversite yeterk kayıt parası gelsin vaybe

  13. Bence siz o pis ellerinizi örgün eğitim alanların üzerinden çekip rahat bırakın ne demek aramızda fark yok bı topluluğun önünde konuşma sunum bile yapmadan hayatında belki bı profesör bile görmeden üniversite mezunu oluyosun ve hiç bir kurumda staj bile yapmıyorsunuz aramızda fark yok öyle mii yazık ??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HABER VE İHBARLARINIZI BİZE GÖNDERİN
Her türlü görüş, bilgi veya haber paylaşımınız için WhatsApp’tan yazabilirsiniz.
Not: Kişisel bilgileriniz (telefon, isim vb.) gizli tutulur. Lütfen aramayınız — sadece mesaj atınız.
WhatsApp: 0531 674 25 06
Başa dön tuşu