Velilerin BİLSEM'lere Aşırı Anlam Yüklemesi Sebebiyle MEB Açıklama Yaptı

Velilerin BİLSEM'lere Aşırı Anlam Yüklemesi Sebebiyle MEB Açıklama Yaptı

Velilerin bilim ve sanat merkezi olarak adlandırılan eğitim kurumlarında yüklediği yanlış anlamlar sebebiyle bakanlık açıklama yapmak durumunda kaldı.

MEB BİLSEM'ler İle İlgili Velilerin Yanlış Tutumundan Dolayı Önemli Açıklamalarda Bulundu

Bilim ve sanat merkezleri için yapılan seçme çalışmalarında kullanılan başarılı olmasını isteyen veliler avuçla para döküyor desek yeridir. Konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı söz konusu eğitim kurumlarında yetenekli öğrencilerin yeteneklerini doğru yönlendirebilmek amacıyla verilen eğitimler ile ilgili aileleri bilgilendirmek amacıyla bir dizi açıklamalarda bulundu.

images-2025-07-07t214332-546.jpeg

* Bilim ve Sanat Merkezleri birer okul değildir. Örgün eğitimin yani okulun alternatifi değil okul dışında bir tamamlayıcısıdır.

* Bilim ve Sanat Merkezlerinin bir kontenjan sınırlaması yoktur. Bu sebeple seçim sürecinin hiçbir aşamasında bir sıralamaya sokma (yarışma) durumu söz konusu değildir.

* Bilim ve Sanat Merkezlerinin "Ortaöğretime ya da üniversiteye öğrenci hazırlamak" gibi açık bir görevi bulunmamaktadır.

* Değerlendirme ve seçim süreci öğrencinin "mevcut durumu"nu değerlendirmeye odaklıdır ve özel bir hazırlık ya da kurs gerektirmez. Dışardan verilecek herhangi bir eğitim çocukların genel yeteneklerine (zeka) ekleme veya çıkarma yapamaz, artıramaz veya eksiltemez; yetenek genetiktir.

* Değerlendirme ve seçim süreci bir sınav değildir. Bu nedenle "başarmak, kazanmak vb." gibi ifadeler süreç için tamamıyla geçersiz ve saçmadır. Bu tarz ifadeler hem öğrenci hem de velilerimizin rekabetçi kaygılarını körüklemek maksadı ile çoğu kez ticari amaç güdenlerce kullanılmakta ve çocuklarımızın özsaygılarına büyük zarar vermektedir.

* Değerlendirme ve seçim sürecinin hiçbir aşamasında öğrencilerle ya da velileriyle mülakat benzeri yüz yüze görüşme temelli bir bireyi tanıma tekniği uygulanmamaktadır. Sürecin hiçbir aşamasında "mülakat" yoktur.

Bireysel değerlendirme aşaması da bir mülakat olmayıp standartlaştırılmış bir "genel yetenek testi" uygulamasından ibarettir. Bu testler başarıyı ölçmemektedir. Bu sebeple başarılı olmak-olmamak diye bir ayrım da tamamıyla geçersiz ve maksatlıdır.

Başta anne-babalar olmak üzere kamuoyuna hassasiyetle arz olunur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.