Okullarda 'Norm Kapanı': Çoklu Yabancı Dil Uygulaması Branş Öğretmenlerini Mağdur Etti
Okullarda 'Norm Kapanı': Çoklu Yabancı Dil Uygulaması Branş Öğretmenlerini Mağdur Etti
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hayata geçirilen Çoklu Yabancı Dil Uygulaması, okullarda ders saati dağılımını değiştirerek ciddi bir "norm kadro" krizini beraberinde getirdi. Uygulama kapsamındaki okullarda görev yapan Beden Eğitimi, Müzik, Görsel Sanatlar ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri (BÖTE) öğretmenleri, ders saatlerinin aniden düşmesi nedeniyle norm kadro fazlası durumuna düşme tehlikesiyle karşı karşıya.
Seçmeli Dersler de Çare Olmadı
Müfredat değişikliğiyle birlikte haftalık ders programlarında saatleri azalan öğretmenleri, okul bazlı seçmeli ders tercihlerinin de kurtarmaya yetmediği belirtiliyor. Kendi branşlarında yeterli ders saati bulamayan öğretmenler, norm kadro cetvelinde alt sıralara gerileyerek atanma veya başka okullara re'sen görevlendirilme riskiyle baş başa kaldı.
Bilişim Öğretmenlerine Çifte Darbe: "BTR" Gitti, "Yeğitek Sorumlusu" Geldi
Özellikle teknoloji ve yapay zeka çağında en çok ihtiyaç duyulan branşların başında gelen Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri öğretmenleri, yaşanan süreçten en ağır darbeyi alan grup oldu. Norm fazlası sıralamasında ilk sıralara gerileyen bilişim öğretmenleri, görev tanımlarındaki değişiklikler nedeniyle de özlük haklarında gerileme yaşadı.
Geçtiğimiz yıllarda Bilişim Teknolojileri Rehber (BTR) öğretmenliği adıyla yürütülen görevin ismi "Yeğitek Okul Sorumlusu" olarak değiştirildi. Bu unvan değişikliğiyle birlikte ek ders ücretleri düşürülürken, bu görevi üstlenen öğretmenlerin nöbet ve kulüp faaliyetlerinden doğan ek ders hakları da ellerinden alındı.
Danıştay Kararı Bile Hak Kaybını Engelleyemedi
Oluşan mağduriyetlerin ardından yargıya taşınan süreçte Danıştay tarafından alınan "yürütmeyi durdurma" kararına rağmen, Yeğitek Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen öğretmenlerin nöbet ve kulüp ek ders ücretlerini almalarının önüne geçilemedi. Yargı kararlarının dahi sahaya yansıtılmaması öğretmenlerin tepkisini daha da artırdı.
BT Sınıfları Atıl Kalma Riskiyle Karşı Karşıya
Yaşanan bu kadro ve ders saati çıkmazı yalnızca öğretmenleri değil, okulların teknoloji altyapısını da tehdit ediyor. Bakanlık tarafından milyarlarca liralık yatırımlarla okullara kurulan bilgisayar laboratuvarları, bilişim öğretmenlerinin norm kadro alamayarak okullardan ayrılması durumunda sahipsiz kalarak atıl duruma düşme tehlikesi taşıyor.
Hak kaybına uğrayan branş öğretmenleri, müfredat ve norm kadro yönetmeliğinde acilen düzenleme yapılmasını ve kazanılmış özlük haklarının iade edilmesini talep ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.