Öğretmenlerin Süt İzni Kullanımı Konusunda MEB Ne Diyor?

Öğretmenlerin Süt İzni Kullanımı Konusunda MEB Ne Diyor?

Öğretmenler süt iznini ne şekilde kullanabilir? MEB görüş yazısını sizlerle paylaşıyoruz...

MEB kurumlarında görev yapan kadın öğretmenlerin, süt izinlerini ne şekilde kullanacakları yönündeki sorular üzerine MEB'in 06.01.2016 tarihli görüş yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

İşte MEB'in o yazısı:

            Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan kadın öğretmenlerden doğum yapanların, süt iznini nasıl kullanacakları hususunda tereddütlerin giderilerek uygulamada birliğin sağlanması bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.
        Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında;"Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin IV üncü fıkrası Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı başlığında; "bu sınıf bu kanun kapsamına giren kurumlarda eğitim ve öğretim vazifesiyle görevlendirilen öğretmenleri kapsar." denilmektedir. Buna göre öğretmenler, eğitim-öğretim  hizmetlerini haftalık ders programları bütünlüğü içerisinde yerine getirmek durumundadır ve bu yönüyle çalışma saatleri diğer devlet memurlarına göre meslek olarak farklılık arz etmektedir.
       

      Bakanlığımızın eğitim öğretimdeki hedefleri doğrultusunda; uluslararası eğitim standartlarının yakalanması, her kademede kaliteli ve çağdaş eğitimin oluşturulması için zamanın iyi kullanılması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi zorunluluktur.
Kuşkusuz, eğitim-öğretim gibi hayati önem taşıyan son derece önemli bir görevi yürüten öğretmenlerimizin bu durumun bilincinde ve süt izni haklarını kullanırken ders görevinin aksamaması, hizmetin gereklerinin yerine getirilmesi hususunda gerekli özeni göstereceklerine inancımız tamdır. 

 Bu bağlamda;

1-İkili öğretim yapılan eğitim  kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin haftalık ders programlarının; hangi dönemde görev yapmak istedikleri göz önünde bulundurularak düzenlenmesi; tekli öğretim  yapılan eğitim kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin haftalık ders programlarının ise öğretmen ile okul idaresi işbirliği içinde dersleri aksatmayacak şekilde düzenlenmesi,

2-Diğer alanlarda görev yapan öğretmenlerin ders programlarının süt izni istekleri de göz önünde bulundurularak dersleri aksatmayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, ilgi yazımız yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu nedenle, Kanunun ruhuna uygun olacak şekilde süt izni kullanmak isteyen öğretmenler ve eğitim kurumu idarecileri işbirliği yaparak hiçbir tarafın mağdur edilmeden süt izninin kullanılmasının sağlanması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini arz/rica ederim.

                                                                                                                     Hamza AYDOĞDU
                                                                                                                       Bakan a.
                                                                                                                      Genel Müdür

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.